نحوه تولید پنیر لیقوان چیست؟ مراحل تولید پنیر لیقوان چیست؟ سلام به شما دوست عزیز علم فودی. ممنونیم که علم فود رو برای آشنایی با نحوه تولید پنیر لیقوان انتخاب کردید. تا پایان این مطلب با علم فود همراه باشید.
نحوه تولید پنیر لیقوان
در دهکدههای کوهستانی لیقوان، شیر گوسفند و بز حاصل از گلههای منطقه برای تهیه و تولید پنیر لیقوان مورد استفاده قرار میگیرد. گاهاً مقدار کمی شیر گاو هم ممکن است همراه شیر گوسفند و بز مورد استفاده قرار بگیرد.
مرحله اول تولید پنیر لیقوان
برای تولید پنیر لیقوان ابتدا شیر دریافتی را از پارچه صافی که به آن ململ میگویند میگذرانند ، در حمل و نقل شیر جهت تولید پنیر لیقوان از دمای پایین استفاده میشود که موجب کاهش دمای شیر میشود.
مرحله دوم تولید پنیر لیقوان
بعد از دریافت شیر از دامدار در کارگاه تولید پنیر لیقوان، ابتدا کیفیت شیر را از نظر چربی و هم چنین کیفیت میکروبی بررسی میکنند.
مرحله سوم تولید پنیر لیقوان
در این مرحله از تولید پنیر لیقوان، شیر بعد از تایید از نظر کیفیت، توسط صافی ها صاف میگردد. شیر صاف شده را در ظرف سطل مانند بزرگی میریزند و معمولا از گرد مایه پنیر که قبلاً در کمی آب حل شده است، مقداری به آن اضافه میکنند. مقدار مایه پنیر معمولا ۴ تا ۵ گرم به ازای هر ۱۰۰ کیلو شیر بوده و دمای مایه زنی۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد میباشد.به همین جهت مدت زمان انعقاد در تولید پنیر لیقوان کمی طولانی میباشد.
مرحله چهارم تولید پنیر لیقوان
بعد از گذشت حدود یک ساعت و حاصل شدن لخته کامل معمولاً به وسیله انگشت این اطمینان حاصل میشود که لخته تشکیل شده است یا نه که آن را بدون هیچ گونه عملیات بریدن به ملایمت با ملاقه یا ظرفی شبیه آن روی پارچه صافی میریزند. پارچه صافی که نوعی کرباس و یا ململ است روی میزهای چوبی لبهدار و مشبک قرار دارد. برای تسهیل خارج شدن آب پنیر از دلمه،چند دقیقه بعد از ریختن دلمه روی صافی لبههای پارچه صافی را گرفته و جمع میکنندو به آهستگی به این طرف و آن طرف میبرند.
مرحله پنجم تولید پنیر لیقوان
پس از اینکه مقدار زیادی از آب پنیر خارج شد دلمه را میبرند یا به هم میزنند. به این ترتیب خروج آب پنیر آسانتر میشود.
مرحله ششم تولید پنیر لیقوان
پس از این عملیات لبههای آزاد پارچه را روی آن برمیگردانند و وزنه ای که معمولاً قطعه سنگی میباشد روی آن قرار میدهند. پس از اینکه بافت پنیر لیقوان به طور مناسبی شکل گرفت ، وزنه یا قطعه سنگ را از روی آن برداشته و پنیر را به قطعاتی با ابعاد ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر میبرند.
مرحله هفتم تولید پنیر لیقوان
قطعات بریده شده را حدود نصف روز تا یک روز کامل در آب نمک اشباع نگه میدارند. سپس آنها را از آب نمک اشباع خارج کرده و در تشتی قرار میدهند و روی آن را نمک دانهای میریزند.
مرحله هشتم تولید پنیر لیقوان
پنیر 2 تا 3 روز در این حالت میماند و هر روز آن را بر میگردانند و روی آن باز هم نمک دانهای میریزند. بعد از این مرحله پنیر را داخل حلبهای مخصوص چیده و روی آن آب نمک 14 تا 16 درصد میریزند پس از پر کردن کامل لب درب آنها لحیم میشود.
مرحله نهم تولید پنیر لیقوان
در مرحله آخر تولید پنیر لیقوان، آنها را در انبارهای سرد در دمای 8 تا 12 درجه نگه میدارند و پس از چند هفته پنیرها را به سردخانه منتقل میکنند و در دمای حدود 7 تا 10 درجهی سانتیگراد انبار میکنند. معمولا پنیر خوب رسیدهی لیقوان مدتی در حدود 6 ماه و بیشتر قابل نگهداری میباشد.
این مقاله چقدر براتون مفید بود؟
از 1 تا 5 امتیاز دهید
میانگین رتبه 5 / 5. تعداد رای: 3
اولین نفری باشید که نظرتون رو ثبت میکنید