جشنواره بهار علم فود

20 درصد تخفیف روی تمام دوره ها

کد تخفیف: elmfood

کاربرد هوش مصنوعی در صنایع غذایی

کاربرد هوش مصنوعی در صنعت غذا

کاربرد هوش مصنوعی در صنایع غذایی چیست؟ سلام به شما دوست عزیز علم فودی?. امیدوارم هرجا که هستید حالتون خوب باشه. خب در این مقاله می خواهیم یه نگاه به هوش مصنوعی در صنایع غذایی داشته باشیم و ببینیم این تکنولوژی چه کاربردی در صنعت غذا دارد. پس تا  پایان این مطلب با علم فود همراه باشید?.

 

هوش مصنوعی در صنایع غذایی

شبکه مصنوعی در صنایع غذایی

یکی از کاربردهای مهم هوش مصنوعی در صنایع غذایی، استفاده از شبکه های عصبی می باشد.. شبکه عصبی مصنوعی ابزار مفیدی برای ارزیابی ایمنی و کیفیت مواد غذایی است که مدل سازی رشد میکروبی، پیش بینی ایمنی مواد غذایی، تفسیر داده های طیفی و پیش بینی خواص فیزیکی، شیمیایی، کاربردی و حسی مواد غذایی مختلف را شامل می شود.

در واقع در شبکه عصبی مصنوعی سعی بر این است که ساختاری تهیه شود که همانند مغز ، قدرت یادگیری، تعمیم دهی و تصمیم گیری داشته باشد. اين شبكه ها برای مسائل كنترل، علی الخصوص سيستم های پيچيده كه مدل سازی اين سيستم ها ميسر نيست يا به سختی انجام مي شود مناسب مي باشد.

كاربرد مدل سازی شبكه های عصبی مصنوعی در مواد غذایی در زمینه های مختلفی نظیر مدلسازی هدایت حرارتی، برآورد ضریب اصطكاک در لوله و ضرایب انتقال حرارت ارائه شده است. كاربردهای جالبی از مدلسازی شبكه های عصبی مصنوعی از قبیل آنالیز طیف بازتابش فرآورده های غذایی مختلف ازطریق كمومتری گزارش شده است. مدل سازی شبكه های عصبی مصنوعی درحال تبدیل شدن به یک ابزار بسیار امیدواركننده در مدل سازی پیش بینی كننده موادغذایی است

 

کاربرد هوش مصنوعی در صنایع غذایی

ماشین ادراک

ماشین ادراک یکی از امیدوار کننده ترین زمینه های کاربردی در حیطه ی علوم و صنایع غذایی با توجه زیاد به ماشین بینایی و بینی الکتریکی است که از سوی برخی به عنوان انقلابی در آنالیز های حسی پذیرفته شده است. پارامترهای حسی مهم مانند بو و ظاهر (از جمله شکل و رنگ) محصولات غذایی به وسیله ی تکنولوژی های دستگاه های ادراک تشخیص داده می شود که می تواند نشانه های کلی ایمنی و کیفیت مواد غذایی را ارائه دهد. استفاده از ماشین ادراک یک از نمونه های کاربرد هوش مصنوعی در صنایع غذایی است.

این مقاله رو از دست نده:  دوره های آموزشی کنترل کیفیت صنایع غذایی

 

(electronic nose) بینی الکتریکی

حس بویایی یکی از پنج حواس اصلی (بینایی ، بویایی ، چشایی ، شنوایی و لمسی) بوده و دارای اهمیت فوق العاده بالایی در انسان می باشد. دانشمندان زیادی، بمدت چندین دهه، برای درک فرایند بویایی تلاش کرده اند. درک این فرایند کار سختی است ، چرا که مردم اغلب حتی برای پیدا کردن کلمات جهت توصیف رایحه استشمام شده، با مشکل مواجه می شوند.بینی الکتریکی یک دستگاه سیستم بویایی است که یک ابزار نسبتا جدید را برای تکمیل ارزیابی های حسی ارائه میدهد. بینی الکتریکی یکی دیگر ازنمونه های استفاده از هوش مصنوعی در صنایع غذایی است.

یک بینی الکتریکی سیستم بویایی انسان را شبیه سازی می کند و مزایای زیادی نسبت به سنسور های حسی انسانی برای کنترل کیفیت و ایمنی مواد غذایی دارد و در شرایطی استفاده می شود که ممکن است پانلیست های انسانی در معرض مواد سمی قرار بگیرند.

بینی-الکتریکی،-هوش-مصنوعی-در-صنایع-غذایی

ماشین بینایی

شبیه به بینی الکترونیکی ، کاربرد ماشین بینایی در زمینه ی صنایع غذایی برای به انجام رساندن وظایف مربوط به کنترل کیفی بصری و یا سنجش از راه دور در محیط های نامطلوب به جای بازرسان انسانی ، کاهش خطای بازرسانو یا افزایش بهروری است. تصاویر گرفته شده به وسیله ی دوربین دستگاه میتواند در ناحیه‌ی مرئی، مادون قرمز، فرابنفش و یا ray-x باشد. در اینجا نیز همانند بینی الکترونیکی با فرآیند تشخیص الگو مواجه هستیم که ANN یکی از ابزارهای مطلوب برای شناسایی الگوی برنامه های ماشین بینایی است.

 

میکروبیولوژی و تخمیر مواد غذایی

یکی دیگر از کاربردهای هوش مصنوعی در صنایع غذایی، در بحث میکروبیولوژی و تخمیر مواد غذایی است. با وجود الگوهای مختلف رشد و پاسخ های بیولوژیکی پیچیده ی سلول های میکروبی به عوامل بیرونی، تمایل به پیدا کردن یک مدل کلی از رشد میکروبی برای جایگزین کردن آن با روش های گران قیمت و وقت گیر شمارش میکروبی رو به افزایش است. اخیرا از ANN به عنوان یک روش جایگزین برای مدل سازی رشد میکروبی استفاده می شود که شامل پیش بینی مستقیم تعداد میکروب ها و نرخ رشد میکروب و پیش بینی غیر مستقیم پارامتر های مدل موجود است.

این مقاله رو از دست نده:  دانلود چک لیست مدیریت پسماند و ضایعات

علاوه بر مدل سازی رشد میکروبی ، اغلب از ANN برای کنترل پارامتر های کیفی در طی تخمیر مواد غذایی، تعیین مشخصات کیفی مواد غذایی تخمیر شده، طبقه بندی محصولات تخمیری و طبقه بندی مواد غذایی آسیب دیده به علت آلودگی های میکروبی استفاده می شود.

کاربرد شبکه عصبی در صنایع غذایی

استفاده از هوش مصنوعی در خشک کردن مواد غذایی

در تحقیقی خشک كردن هویج با استفاده از شبكه عصبی مدولار بررسی شد. پارامترهای سرعت، زمان و دمای خشک كردن به عنوان پارامترهای ورودی به شبكه در نظر گرفته شد. سپس از شبكه های با دو زیرلایه با نورون های سیگموئیدی و خطی استفاده شد. منحنی های خشک كردن حاصل از این شبیه سازی كه با این شبكه بدست آمدند با دقت های مناسبی به داده های آزمایشی برازش داده شدند. نتایج نشان داد كه شبكه عصبی مورد استفاده شده در تخمین تقریبی شرایط بهینه خشک كردن مناسب است.

 

دوره آموزشی متخصص آزمایشگاه مواد غذایی

مجموعه علم فود با همکاری یکی از آزمایشگاه های همکار غذا و دارو و سازمان دامپزشکی، دوره آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی و آزمایشگاه شیمی مواد غذایی را به صورت کاملا عملی و تحلیلی تهیه کرده است. در این دوره آزمایش های مهم شیمی مواد غذایی از جمله جدول تغذیه ای مواد غذایی که جزء آزمایشات مهم هستند به صورت کاملا عملی آموزش داده شده است. از مواردی که در دوره عملی آزمایشگاه شیمی آموزش داده شده میتوان به اندازه گیری پروتئین، چربی، قند، نمک، اسیدیته، خاکستر، دانسیته، رطوبت و آزمایشات مهم دیگر مانند اندازه گیری نشاسته در فراورده های گوشتی و اندازه گیری اسیدیته، پراکسید استخراجی روغن و اندازه گیری فیبر خام در مواد غذایی و غیره اشاره کرد.

این مقاله رو از دست نده:  صفر تا 100 فرمولاسیون شکلات

همچنین در دوره آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی سعی شده چالش های احتمالی در آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی بررسی و راه حل هایی برای آن ارائه گردد. نحوه رقت سازی، ساخت محیط کشت، بررسی استاندارد، نحوه افزودن مکمل ها و نحوه کشت و شمارش میکروارگانیسم های مهم و مشترک بین مواد غذایی در این دوره آموزش داده شده است. برای آشنایی با این دوره ها بر روی ثبت نام و شروع یادگیری دوره های شیمی و میکروب کلیک کنید (با امکان دریافت گواهینامه از آزمایشگاه همکار غذا و دارو و سازمان دامپزشکی).

دوره های تخصصی آزمایشگاه مواد غذایی

دوره آزمایشگاه شیمی مواد غذایی

آموزش صفر تا صد آزمایشگاه شیمی مواد غذایی به صورت عملی در سایت علم فود به همراه گواهینامه معتبر آموزشی

دوره آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی

دوره تخصصی آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی به همراه آموزش اصول تخصصی کار در آزمایشگاه مواد غذایی

دوست عزیز علم فودی اگر می خوای از دوره های تخصصی که علم فود برگزار میکنه باخبر بشی و کلی مطلب علمی در زمینه صنایع غذایی یاد بگیری علم فود رو در اینستاگرام هم دنبال کن (کافیه روی عکس زیر کلیک کنی تا وارد پیج علم فود بشی):

پیج اینستاگرام علم فود

مقاله کاربرد شبکه عصبی مصنوعی در علوم و صنایع غذایی

مقاله شبکه عصبی و کاربرد آن در صنایع غذایی

علم فود

این مقاله چقدر براتون مفید بود؟

از 1 تا 5 امتیاز دهید

میانگین رتبه 4.8 / 5. تعداد رای: 52

اولین نفری باشید که نظرتون رو ثبت میکنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علم فود در شبکه های اجتماعی

  • مطالب تخصصی در حوزه صنایع غذایی
  • آموزش های کاربردی و عملی آزمایشـات
  • بررسی چالش خـطوط تولید مواد غذایی
  • آموزش کنکـــــور ارشد صنــــــایع غذایی