صفر تا 100روش شمارش کلستریدیوم پرفرنژنس

نحوه شمارش کلستریدیوم پرفرنژنس.

شمارش کلستریدیوم پرفرنژنس به چه صورت است؟ سلام به شما دوست عزیز علم فودی. ممنونیم که علم فود رو برای آشنایی با نحوه شمارش کلستریدیوم پرفرنژنس انتخاب کردید. با علم فود همراه باشید.

 

شمارش کلستریدیوم پرفرینژنس برای کدام مواد غذایی کاربرد دارد؟

این روش برای کنترل بهداشتی انواع شیر خشک، سوپ های آماده، پودر ژلاتین، کالباس ، سوسیس و غیره بکار می رود.

 

روش شمارش کلستریدیوم پرفرینژنس چیست؟

ابتدا ۱۰ گرم از نمونه غذایی مشکوک را آماده و با استفاده از محلول رینگر یک چهارم رقت های اعشاری 10 به توان منفی یک تا 10 به توان منفی3 و در صورت لزوم رقت های بیشتر را تهیه کنید، آنگاه لوله های محتوى رقت های تهیه شده را مدت ۱۰ دقیقه در حمام آب ۱۵ درجه سانتیگراد قرار دهید (شوک حرارتی) و پس از خارج کردن و سرد شدن لوله ها به شرح زیر در محیط های SPS و آگار خون با نئومایسین کشت دهید.

شمارش-کلستریدیوم-پرفرنجنس

شمارش کلستریدیوم پرفرینژنس در محیط کشت sps به چه صورت است؟

توسط پی پت سترون مقدار ۳ میلی لیتر از هر یک از رقتهای آماده شده را برداشت کرده، به به پتری دیش خالی سترون (بهر یک یک میلی لیتر) بیفزائید. سپس حدود ۱۵ تا ۲۰ میلی لیتر از محیط SPS را که ذوب شده و حرارت آن به ۴۵ تا ۵۰ درجه سانتیگراد رسیده به پتری دیشها افزوده و پس از مخلوط کردن و بسته شدن محیط، دو پلیت از هر رقت را به مدت ۴۸ ساعت در جار بی هوازی و در گرمخانه 37 درجه سانتیگراد قرار دهید و پلیت سوم را به عنوان شاهد (به منظور مشاهده رشد احتمالی باسیل های بی هوازی اختیاری) مدت ۴۸ ساعت در شرایط هوازی در ۳۷ درجه سانتیگراد قرار دهید. در پایان مدت مذکور پلیتها ویرانه های سیاهرنگ را شمارش کنید.

میانگین تعداد پرگنه هایی را که در دو طرف ظرف پتری دیش در شرایط بی هوازی رشد کرده اند به دست آورده سپس پرگنه های سیاه رنگی را که در روی پلیت شاهد در شرایط هوازی رشد کرده اند از آن کم کنید. تعداد را در رقت مورد آزمایش ضرب کنید و بر حسب گرم ماده غذایی گزارش نمایید. در ۹۰ درصد مواردی که منظور شمارش کلستریدیوم پرفرنژانس می باشد آزمایش تا این مرحله کافی است. چنانچه شناسائی قطعی این باکتری مورد نظر باشد لازم است که آزمایش های تأییدی انجام شود.

این مقاله رو از دست نده:  صفر تا 100 آزمون های میکروبی ماکارونی

 

شمارش کلستریدیوم پرفرنژانس در محیط آگار خون دار با نئومایسین

سه پتری دیش محتوی آگار خون دار انتخاب و به سطح هر یک از آنها مقدار یک دهم میلی لیتر از محلول یک درصد نئومایسین را بیفزائید. پس از خشک کردن سطح محیط، به هر یک از آنها یک دهم میلی لیتر از رقت های مورد نظر را افزوده و توسط میله شیشه ای پخش کننده سترون کاملا در سطح محیط بگسترانید. سپس دو طرف پتری را در جار بی هوازی به مدت ۴۸ ساعت در ۳۷ درجه سانتیگراد قرار دهید.

پلیت سوم را به عنوان شاهد در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد و شرایط هوازی قرار دهید. در پایان مدت مذکور پلیت ها را خارج و پرگنه های رشد یافته را بر روی هر سه پلیت شمارش کرده و میانگین تعداد پرگنه هایی که در دو پلیت و در شرایط بی هوازی رشد کرده اند بدست آورده، سپس تعداد پرگنه هایی را که روی پلیت شاهد، در شرایط هوازی رشد کرده اند از آن کم کنید. تعداد را در رقت مورد آزمایش ضرب کرده و بر حسب گرم ماده غذایی گزارش نمایید.

شمارش-کلستریدیوم-پرفرنژنس-دوره-آزمایشگاه-میکروبیولوژی-مواد-غذایی

دوره آموزشی متخصص آزمایشگاه مواد غذایی

مجموعه علم فود با همکاری یکی از آزمایشگاه های همکار غذا و دارو و سازمان دامپزشکی، دوره آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی و آزمایشگاه شیمی مواد غذایی را به صورت کاملا عملی و تحلیلی تهیه کرده است. در این دوره آزمایش های مهم شیمی مواد غذایی از جمله جدول تغذیه ای مواد غذایی که جزء آزمایشات مهم هستند به صورت کاملا عملی آموزش داده شده است. از مواردی که در دوره عملی آزمایشگاه شیمی آموزش داده شده میتوان به اندازه گیری پروتئین، چربی، قند، نمک، اسیدیته، خاکستر، دانسیته، رطوبت و آزمایشات مهم دیگر اشاره کرد.

همچنین در دوره آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی سعی شده چالش های احتمالی در آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی بررسی و راه حل هایی برای آن ارائه گردد. نحوه رقت سازی، ساخت محیط کشت، بررسی استاندارد، نحوه افزودن مکمل ها و نحوه کشت و شمارش میکروارگانیسم های مهم و مشترک بین مواد غذایی در این دوره آموزش داده شده است. برای آشنایی با این دوره ها بر روی ثبت نام و شروع یادگیری دوره های شیمی و میکروب کلیک کنید.

این مقاله رو از دست نده:  آزمون های کنترل کیفی هل (آزمایشات هل)

دوره های تخصصی آزمایشگاه مواد غذایی

دوره آزمایشگاه شیمی مواد غذایی

آموزش صفر تا صد آزمایشگاه شیمی مواد غذایی به صورت عملی در سایت علم فود به همراه گواهینامه معتبر آموزشی

دوره آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی

دوره تخصصی آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی به همراه آموزش اصول تخصصی کار در آزمایشگاه مواد غذایی

روش شمارش کلستریدیوم پرفرنژانس قادر به زیست (Viable Cells)

این روش منحصرا در مورد غذاهای پخته شده و حرارت دیده که از نظر ایجاد مسمومیت کلستریدیوم پرفرنژانس مشکوک می باشند انجام می گیرد و یک آزمایش متداول در آزمایشگاه نمی باشد. ابتدا مقدار ۱۰ گرم از نمونه غذایی مشکوک را آماده و با استفاده از مایع تيوگليكولات که قبلا به منظور خروج اکسیژن به مدت ۱۰ دقیقه در حمام آب ۸۰ درجه سانتیگراد قرار گرفته و سرد شده است رقیق کنید. سپس رقت های اعشاری ده به توان منفی یک تا ده به توان منفی 3 و در صورت لزوم رقت های بالاتر را تهیه کنید. لوله ها را به صورتی که قبلا گفته شده بود کشت و شمارش کنید.

 

کمی در مورد کلستریدیوم پرفرنژنس!

کلستریدیوم پرفرنژنس، باکتری میله ای شکل، گرم مثبت، بی هوازی، هاگدار و فاقد حرکتی است که  معمولا ساكن لوله گوارش انسان و حیوانات بوده و در گرد و غبار نیز یافت می شود. هاگ این باکتری در مرکز و یا گاهی نزدیک به انتهای جسم باکتری قرار می گیرد ولی باعث تورم سلول باکتری نمی شود. مقاومت این باکتری در محیط های دارای قند و همچنین محیط های اسیدی کم است و نیز هاگ در مواد غنی خیلی زود از بین می رود.

این مقاله رو از دست نده:  روش اندازه گیری اسیدیته آرد

PH مناسب رشد باکتری۷/۲ و درجه حرارت مناسب آن 35 تا 37 درجه سانتیگراد است. هاگ باکتری حرارت مرطوب ۱۰۰ درجه سانتیگراد را حدود ۵ تا ۷ دقیقه تحمل میکند و در ۹۰ درجه سانتیگراد بین ۲۵ تا ۳۰ دقیقه پایدار است برخی از سویه های کلستریدیوم پرفرنژنس گروه A  حرارت ۱۰۰ درجه سانتیگراد را به مدت یک ساعت یا گاهی بیشتر تحمل می کنند).

سلول های رویشی کلستریدیوم پرفرنژنس در مرحله رشد لگاریتمی نسبت به سرما و انجماد حساس بوده و امکان دارد که تمام آنها از بین نروند، بنابراین آزمایش هایی که بر روی غذاهای سرد و منجمد انجام می گیرند اعلب تنها هاگ های کلستریدیوم پرفرنژنس موجود در ماده غذایی را مشخص می کنند زیرا میکروارگانیسم در این شکل قادر است که در انجماد و سرما زنده بماند. تاکنون شش گروه آنتی ژنی از کلستریدیوم پرفرنژنس شناخته شده که با حروف A تا F نامگذاری شده اند. کلستریدیوم پرفرنژنس گروه A و گاهی F برای انسان بیماری است و گروه A نقش مهمی در ایجاد مسمومیت های غذایی انسان دارد.

هاگ این باکتری بویژه در مواد غذایی که حرارت کافی به قسمت های میانی و درونی آنها نمی رسد (قطعات بزرگ گوشت پخته – بعضی از خورشها و غذاهای چاشنی دار) و پس از پخته شدن مدتی گرم نگهداری می شوند، باقی مانده و چنانچه شرایط و زمان رشد آن فراهم باشد می تواند باعث مسمومیت گردد. عوارض مسمومیت در فاصله زمانی بین ۸ تا ۱۲ ساعت به مصرف غذای آلوده و معمولا با دردهای منتشر در ناحیه شکم، حالت تهوع، اسهال و گاهی استفراغ می کند.

دوست عزیز علم فودی اگر می خوای از دوره های تخصصی که علم فود برگزار میکنه باخبر بشی و کلی مطلب علمی در زمینه صنایع غذایی یاد بگیری علم فود رو در اینستاگرام هم دنبال کن (کافیه روی عکس زیر کلیک کنی تا وارد پیج علم فود بشی):

اینستاگرام علم فود

علم فود

این مقاله چقدر براتون مفید بود؟

از 1 تا 5 امتیاز دهید

میانگین رتبه 4.2 / 5. تعداد رای: 5

اولین نفری باشید که نظرتون رو ثبت میکنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علم فود در شبکه های اجتماعی

  • مطالب تخصصی در حوزه صنایع غذایی
  • آموزش های کاربردی و عملی آزمایشـات
  • بررسی چالش خـطوط تولید مواد غذایی
  • آموزش کنکـــــور ارشد صنــــــایع غذایی