آزمون شمارش مخمرهای اسموفیلیک به چه صورت هست؟ سلام به شما دوست عزیز علم فودی. ممنون که علم فود رو برای آشنایی با آزمون شمارش مخمرهای اسموفیلیک انتخاب کردید. تا پایان این مطلب با علم فود همراه باشید.
چرا شمارش مخمرهای اسموفیلیک اهمیت دارد؟
مخمرهای اسموفیلیک یا قند دوست، میکروارگانیسم هایی هستند که قادر به رشد در غلظت های زیاد قند ( با درجه بریکس ۶۷ تا ۷۰ بوده) و اغلب باعث فساد در عسل ، آب نبات های شکلاتی با مغز نرم ، مرباها ، ملاس، شربت ذرت، آب میوه تغلیظ شده و فرآورده های مشابه می شوند. یکی از بیشترین مخمرها در این گروه که می تواند ایجاد فساد نماید به گونه های زیگو ساکارومیسس تعلق دارد.
مخمرهای مقاوم به غلظت زیاد قند را می توان به دو دسته اسمو فیلیک ( غلظت دوست) و اسمودوریک ( غلظت پای ) تقسیم کرد . اسموفیلیک ها ، غلظت زیاد قند را تحمل کرده و میتوانند در آن نیز رشد کنند در حالیکه اسمودور یک ها با اینکه غلظت زیاد قند را تحمل میکنند اما قادر به رشد در این غلظت نمی باشند.
روشهای متفاوتی برای آزمون شمارش مخمرهای اسموفیلیک توصیه میشود که این روش ها به فعالیت آبی (aw) ، محلول رقیق کننده و محیط کشت بستگی دارد. یکی از متداولترین روش هایی که برای شمارش مخمرهای اسموفیلیک در بعضی از مواد غذایی در نظر گرفته میشود روش پورپلیت می باشد. اگر چه در صورت کم بودن تعداد این میکروارگانیسم ها و یا بالا بودن مقدار ویسکوزیته در بعضی از فرآورده ها روش استفاده از صافی غشایی برای شمارش نیز توصیه می شود.
آزمون شمارش مخمرهای اسموفیلیک به روش پورپلیت
مرحله اول
آزمونه ای به مقدار X گرم يا ميلی ليتر بر حسب حساسيت مـورد نظـر بـه 9X ميلـی ليتـر بـافر فسـفات اضافه کنید و خوب مخلوط کنید تا رقت 10 به توان منفی یک به دست آید.
مرحله دوم
در دومین مرحله از آزمون شمارش مخمرهای اسموفیلیک، با استفاده از یک پی پت سترون یک میلی لیتر از فرآورده مایع و /یا یک میلی لیتر از سوسپانسـیون اولیـه سایر فرآورده ها را به هر یک از دو پلیت سترون ( دو تایی) بیفزایید. عملیات فوق را برای سایر رقت های اعشاری نیز با استفاده از یک پی پت سترون دیگر انجام دهید.
حدود 15 تا 20 میلی لیتر از محیط کشت به هر یک از پلیت ها بیفزاییـد. پلیت های آماده شده را پس از بستن محیط کشت بصورت وارونه در دمای c˚30 به مدت زمان 5 تا 7 روز گرمخانه گذاری کنید.
مرحله سوم
در مرحله آخر از آزمون شمارش مخمرهای اسموفیلیک به روش پورپلیت بعد از پایان مدت گرمخانه گذاری تمام کلنی های موجود در پلیت ها را با استفاده از کلنی شـمار ، شـمارش کرده سپس با در نظر گرفتن ضریب رقت و حجم آزمونه تعداد مخمر های اسموفیلیک موجـود در یـک گـرم و/ یا یک میلی لیتر از نمونه را محاسبه کنید.
آزمون شمارش مخمرهای اسموفیلیک رو به صورت عملی یاد بگیرید
مجموعه علم فود به عنوان همکار آموزشی سازمان غذا و دارو، دو دوره آموزشی آزمایشگاه میکروب مواد غذایی و آزمایشگاه شیمی مواد غذایی را به صورت کاملا عملی و مهارت محور در سایت علم فود ارائه میدهد. این دوره ها در آزمایشگاه همکار سازمان غذا و دارو و سازمان دامپزشکی ضبط شده و آزمون های مهم و نکات مهم آزمایشات مواد غذایی در دوره آموزش داده شده است.
یکی از آزمون های آموزش داده شده در دوره میکروبی مواد غذایی، شمارش مخمرهای اسموفیلیک می باشد. بعد از گذراندن دوره ها میتوانید، گواهینامه مورد تایید سازمان غذا و دارو نیز با مجموعا 10 امتیاز بازآموزی کسب کنید. برای آشنایی با دوره های کنترل کیفیت مواد غذایی بر روی ثبت نام و شروع یادگیری کلیک کنید:
دوره های تخصصی آزمایشگاه مواد غذایی
دوره آزمایشگاه شیمی مواد غذایی
آموزش صفر تا صد آزمایشگاه شیمی مواد غذایی به صورت عملی در سایت علم فود به همراه گواهینامه معتبر آموزشی
دوره آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی
دوره تخصصی آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی به همراه آموزش اصول تخصصی کار در آزمایشگاه مواد غذایی
آزمون شمارش مخمرهای اسموفیلیک به روش صافی غشایی
درصورت کم بودن تعداد مخمرهای اسموفیلیک، بالا بودن مقدار ویسکوزیته و یا کم بودن فعالیـت آبـی در بعضی از نمونه های مورد آزمون از روش صافی غشایی برای شمارش استفاده کنید.
مرحله اول
در ابتدای آزمون شمارش مخمرهای اسموفیلیک به روش صافی غشایی، 5 گرم از نمونه مورد آزمون را در شرایط اسپتیک در داخل ارلن مایر وزن کرده و تقریباٌ یک تا دو حجـم از آب مقطر استریل به آن افزوده و آنرا صاف کنید.
تمامی عملیات صاف کردن باید در مجاورت شعله و با رعایت شرایط اسپتیک انجام شود. برای صـاف کـردن نمونه، پایه نگه دارنده صافی را به ارلن تخلیه که به دستگاه پمپ خلاء وصل شده، متصـل کـرده و توسـط گیره سترون، صافی غشایی استریل با قطر 0.45 میکرومتر را روی آن قرار دهید طوری کـه سـطح چهارخانه صافی غشایی به طرف بالا باشد.
سپس با رعایت شـرایط اسـپتیک قیـف را روی پایـه قـرار داده و قسمت بیرونی آنرا با گیره در حالیکه دکمه پمپ خلاء خاموش است محکم کنید، سپس نمونه رقیق شده فوق را به درون قیف انتقال داده دکمه پمپ خلاء را روشن کنید و نمونـه را از صـافی غشـایی عبـور دهیـد.
مرحله دوم
داخل دیواره های قیف را با آب استریل شستشو دهید. صافی ها را با اسـتفاده از پـنس سـترون روی محـیط کشت طوری قرار دهید که سطح چهارخانه آن ها به طرف بالا باشـد. پلیت حاوی محیط کشت و صافی را برای مدت زمان 5 روز در دمای cْ˚ 30 گرمخانه گذاری کنید.
بعد از اتمام مدت گرمخانه گذاری کلنی های رشد یافته را شمارش کنید ( به دليل طولانی بودن زمان گرمخانه گذاری براي ايجاد رطوبت و خشک نشدن محيط كشت داخل پليت لازم است از يک ظرف آب مقطر درگرمخانه استفاده كنيد).
مرحله سوم
کلنی های رشد یافته روی صافی را شمارش و سپس با در نظر گرفتن ضریب رقت و حجم مایع صـاف شـده تعداد مخمر های اسموفیلیک موجود در یک گرم و / یا یک میلی لیتر از نمونه را گزارش کنید.
دوست عزیز علم فودی، با مراجعه به سایت علم فود میتونی به کلی مقاله در زمینه صنایع غذایی و دوره های تخصصی صنایع غذایی دسترسی داشته باشی، کافیه روی لینک زیر کلیک کنی:
این مقاله چقدر براتون مفید بود؟
از 1 تا 5 امتیاز دهید
میانگین رتبه 3.4 / 5. تعداد رای: 5
اولین نفری باشید که نظرتون رو ثبت میکنید