دوره تخصصی PRPs در صنایع غذایی منتشر شد

صفر تا 100 اندازه گیری ویتامین سی (اسید آسکوربیک)

اندازه گیری آسکوربیک اسید در مواد غذایی

اندازه گیری ویتامین سی (اسید آسکوربیک) در مواد غذایی به چه صورت است؟ سلام به شما دوست عزیز علم فودی. ممنونیم که علم فود رو برای آشنایی با اندازه گیری ویتامین سی (اسید آسکوربیک) در مواد غذایی انتخاب کردید. تا پایان این مطلب با علم فود همراه باشید.

 

روش اندازه گیری ویتامین سی (اسید آسکوربیک) در مواد غذایی

روش اول اندازه گیری ویتامین سی

روش اول اندازه گیری ویتامین سی، استفاده از روش تیتراسیون با ید می باشد. تعيين مقدار ويتامين ث با روش تيتريمتری با يد،پتاسيم يدايد و پتاسيم يدات در حضور معرف نشاسته توسط بسياری از محققين گزارش شده است. سهولت انجام اين روش و ارزانی مواد مورد نياز جهت سنجش از ساير مزايای اين روش ميباشد. محلول تيو سولفات سديم با غلظت١٠ ميلی مول بر دسی متر مکعب و محلول یدات پتاسیم 1 میلی مول بر دسی متر کعب باید تهیه شود.

انجام تيتراسيون با استفاده از محلول تيوسولفات سديم در محيط اسيدی درحضور معرف نشاسته انجام میشود. نقطه پايان تيتراسيون با بيرنگ شدن (از رنگ بنفش پررنگ اوليه) مشخص میگردد. محاسبه ميزان ويتامين ث با در دست داشتن مول يد تيتر شده با محلول تيوسولفات سديم انجام میشود. ابتدا از حجم تيوسولفات مصرفی، تعداد مول آن را محاسبه، و از اين طريق ميزان يد وارد واكنش شده با محلول تيوسولفات در خلال تيتراسيون محاسبه کرد.

تعداد يد وارد واكنش شده با ويتامين ث از تفاوت ميزان يد تيتر شده با محلول تيوسولفات و كل يد آزاد شده در روند واكنش، كه  خود براساس حجم مصرفی محلول تيوسولفات و غلظت مولی آن قابل محاسبه است، به دست می آید. از تعداد مول های يد، تعداد مولهای ويتامين ث تعيين و با توجه به حجم آب ميوه اوليه، تعداد مول اسيد اسكوربيک (ويتامين ث) در ليتر محاسبه میشود. از ضرب عدد حاصل در 174.2( وزن مولكولی ويتامين ث) مقدار اين ويتامين به صورت گرم در ليتر محاسبه و سرانجام به صورت ميلـيگـرم در ١٠٠ ميلـيليتـر گـزارش میشود.

عمـل تيتـراسيـون بـا محلـول حـاوی غلظت هـای مشخص از ويتامين ث استاندارد (١٠ ،٢٠ ،٤٠ ،٨٠ و ١٦٠ ميليگرم در ١٠٠ ميليليتر) تكرار شده و پس منحنی استاندارد رسم میشود.

اندازه گیری ویتامین سی در مواد غذایی

روش دوم اندازه گیری ویتامین سی

تهیه محلول استاندارد آسکوربیک اسید

در مرحله اول از اندازه گیری ویتامین سی (اسید آسکوربیک)، باید محلول استاندارد اسید آسکوربیک تهیه کنیم. تهیه محلول استاندارد آسکوربیک اسید به این صورت است که، باید 0.25 گرم اسید آسکوربیک را در 100 میلی لیتر آب حل کنید. سپس توسط آب دوبار تقطیر به حجم 250 میلی لیتر برسانید. این محلول را تا شروع آزمایش داخل بطری های شیشه ای و در دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری کنید.

 

تیتراسیون با معرف 6،2 _دی کلروفنل اندوفنل

برای اندازه گیری ویتامین سی (اسید آسکوربیک) در مواد غذایی، میتوان از روش 6،2 _ دی کلروفنل اندوفنل استفاده کرد. ویتامین سی، معرف رنگی دی کلروفنل اندوفنل را که یک معرف اکسیداسیون و احیا است به محلول بی رنگ تبدیل می کند. در نقطه پایانی آزمایش، شناساگر رنگی احیاء نشده در محلول اسید به رنگ ارغوانی گلی می باشد، در نهایت یک میلی لیتر از این محلول توسط معرف 6،2 _دی کلروفنل اندوفنل تیتراسیون گردید.

به ترتیب که قطره قطره از این معرف به محلول اضافه شد  وهنگامی که رنگ صورتی به دست امد تا 15 ثانیه ثابت ماند، در این زمان عمل تیتراسیون متوقف شد و اندازه گیری ویتامین سی (اسید آسکوربیک) از طریق فرمول محاسبه و به صورت گرم در لیتر و سرانجام به صورت میلی گرم در 100 گرم گزارش میشود. غلظت ویتامین سی از طریق فرمول زیر محاسبه میشود.

اندازه گیری ویتامین سی در مواد غذایی

دوره آموزشی متخصص آزمایشگاه مواد غذایی

مجموعه علم فود با همکاری یکی از آزمایشگاه های همکار غذا و دارو و سازمان دامپزشکی، دوره آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی و آزمایشگاه شیمی مواد غذایی را به صورت کاملا عملی و تحلیلی تهیه کرده است. در این دوره آزمایش های مهم شیمی مواد غذایی از جمله جدول تغذیه ای مواد غذایی که جزء آزمایشات مهم هستند به صورت کاملا عملی آموزش داده شده است.

از مواردی که در دوره عملی آزمایشگاه شیمی آموزش داده شده میتوان به اندازه گیری پروتئین، چربی، قند، نمک، اسیدیته، خاکستر، دانسیته، رطوبت و آزمایشات مهم دیگر مانند اندازه گیری نشاسته در فراورده های گوشتی و اندازه گیری اسیدیته، پراکسید استخراجی روغن و اندازه گیری فیبر خام در مواد غذایی، اندازه گیری کلسیم در مواد غذایی و غیره اشاره کرد.

دوره های تخصصی آزمایشگاه مواد غذایی

دوره آزمایشگاه شیمی مواد غذایی

آموزش صفر تا صد آزمایشگاه شیمی مواد غذایی به صورت عملی در سایت علم فود به همراه گواهینامه معتبر آموزشی

دوره آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی

دوره تخصصی آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی به همراه آموزش اصول تخصصی کار در آزمایشگاه مواد غذایی

همچنین در دوره آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی سعی شده چالش های احتمالی در آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی بررسی و راه حل هایی برای آن ارائه گردد. نحوه رقت سازی، ساخت محیط کشت، بررسی استاندارد، نحوه افزودن مکمل ها و نحوه کشت و شمارش میکروارگانیسم های مهم و مشترک بین مواد غذایی در این دوره آموزش داده شده است. برای آشنایی با این دوره ها بر روی ثبت نام و شروع یادگیری دوره های شیمی و میکروب کلیک کنید (با امکان دریافت گواهینامه از آزمایشگاه همکار غذا و دارو و سازمان دامپزشکی).

بعد از گذراندن این دوره به آزمایشات مهم و اصلی که بین اکثر مواد غذایی مشترک است، مسلط میشوید. گواهینامه این دوره معتبر هست و برای استخدام شدن در جایگاه مسئول فنی و یا مسئول کنترل کیفیت میتونید مدرک این دوره رو به سازمان غذا و دارو ارائه بدید. همچنین این دوره برای افرادی که تمایل به یادگیری آزمایشات و یا گذراندن کارآموزی دارند بسیار مناسب است. گواهینامه این دوره دارای اعتبار و قابل ترجمه برای مهاجرت به خارج از کشور است.

آدرس سایت علم فود:

علم فود

این مقاله چقدر براتون مفید بود؟

از 1 تا 5 امتیاز دهید

میانگین رتبه 5 / 5. تعداد رای: 1

اولین نفری باشید که نظرتون رو ثبت میکنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علم فود در شبکه های اجتماعی

  • مطالب تخصصی در حوزه صنایع غذایی
  • آموزش های عملی آزمایشـات مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی
  • آموزش مسئولین فنی صنایع غذایی و آرایشی و بهداشتی
  • آموزش کنکـــــور ارشد صنــــــایع غذایی (با رتبه های برتر در دو سال اخیر)