آزمون اندازه گیری فیبر خام را عملی یاد بگیرید. اندازه گیری فیبر خام در مواد غذایی به چه صورت است؟ چگونه فیبر خام را در مواد غذایی اندازه بگیریم؟ سلام به شما دوست عزیز علم فودی. ممنونیم که علم فود رو برای آشنایی با اندازه گیری فیبر خام در مواد غذایی انتخاب کردید. تا پایان این مطلب با علم فود همراه باشید.
فيبر خام در مواد غذایی چیست؟
كل موادی كه تحت شرايط توصيف شده در اين استاندارد نامحلول بوده و قابليت سوختن دارند. مقدار فيبر خام به صورت درصد جرمی بر پايه محصول دريافت شده يا مقدار ماده خشک بيان ميشود.
اساس آزمون اندازه گیری فیبر خام در مواد غذایی چیست؟
بعد از خرد كردن و در صورت لزوم چربی زدائی آزمونه، با محلول سولفوریک اسید با غلظت مشخص جوشانده میشود. سپس باقیمانده نامحلول جداسازی و شستشو داده میشود. این باقیمانده با محلول سدیم هیدروكسید با غلظت مشخص جوشانده میشود. سپس جداسازی، شستشو، خشک كردن و توزین باقیمانده نامحلول و اندازه گیری كاهش جرم در اثر سوزاندن انجام میشود.
مواد لازم در آزمون اندازه گیری فیبر خام در مواد غذایی
- محلول سولفوریک اسید
- محلول سدیم هیدروکسید
- استن یا اتانول 95%
- حلال استخراج
- هیدروکلریک اسید
- کمک صافی
- ضدکف
- ضدجوش
ابزار لازم در آزمون اندازه گیری فیبر خام
- آسیاب مناسب
- الک آزمایشگاهی
- ظروف دهانه گشاد در سمباده ای
- گرمكن الكتريكی دارای همزن مغناطيسی
- بوته مناسب
- کوره الکتریکی
- دسیکاتور
- جداکننده مناسب
- ترازوی آزمایشگاهی
اندازه گیری فیبر خام در مواد غذایی رو عملی یاد بگیرید
مجموعه علم فود ، دوره آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی و آزمایشگاه شیمی مواد غذایی را به صورت کاملا عملی و تحلیلی تهیه کرده است. در این دوره آزمایش های مهم شیمی مواد غذایی از جمله جدول تغذیه ای مواد غذایی که جزء آزمایشات مهم هستند به صورت کاملا عملی آموزش داده شده است. از مواردی که در دوره عملی آزمایشگاه شیمی آموزش داده شده میتوان به اندازه گیری پروتئین، چربی، قند، نمک، اسیدیته، خاکستر، دانسیته، رطوبت،اندازه گیری فیبر خام، اندازه گیری فیبرخام در مواد غذایی، اندازه گیری نشاسته در فراورده های گوشتی و آزمایشات مهم دیگر اشاره کرد.
همچنین در دوره آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی سعی شده چالش های احتمالی در آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی بررسی و راه حل هایی برای آن ارائه گردد. نحوه رقت سازی، ساخت محیط کشت، بررسی استاندارد، نحوه افزودن مکمل ها و نحوه کشت و شمارش میکروارگانیسم های مهم و مشترک بین مواد غذایی در این دوره آموزش داده شده است. برای آشنایی با این دوره ها بر روی ثبت نام و شروع یادگیری دوره های شیمی و میکروب کلیک کنید (با امکان دریافت گواهینامه مورد تایید سازمان غذا و دارو).
دوره های تخصصی آزمایشگاه مواد غذایی
دوره آزمایشگاه شیمی مواد غذایی
آموزش صفر تا صد آزمایشگاه شیمی مواد غذایی به صورت عملی در سایت علم فود به همراه گواهینامه معتبر آموزشی
دوره آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی
دوره تخصصی آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی به همراه آموزش اصول تخصصی کار در آزمایشگاه مواد غذایی
مراحل آزمون اندازه گیری فیبر خام در مواد غذایی
مرحله اول : آماده سازی آزمایه
در این مرحله از اندازه گیری فیبر خام در مواد غذایی، مواد غذایی به سه دسته تقسیم میشوند:
مواد غذایی دارای رطوبت بالا
در مورد فراورده هايی كه رطوبت بالایی دارند به محض دريافت، بايد مخلوط شده يا آسياب شوند و خشک كردن مقدماتی محصول در دمای مناسب انجام شود. در اين موارد، محصول را قبل از خشک كردن اوليه و مجدداً قبل از تهيه آزمايه وزن كنيد.
فراورده هایی که به آسیاب کردن نیاز ندارند
فراورده هايی كه از الک عبور كرده و باقيماندهای روی الک به جا نميگذارند، برای آزمون نيازی به آسياب كردن ندارند.
فراورده هایی که به آسیاب کردن نیاز دارند
فراورده هايی كه از الک عبور نكرده و چيزی زير الک به جا نميگذارند.
مرحله دوم : آماده سازی نمونه
اگر حذف مواد چرب ضروری بوده استخراج چربي بايد قبل از تهيه آزمونه انجام شود. حدود سه گرم (بجز در موارد خاص) آزمايه را با دقت يک ميلی گرم وزن كنيد.
مرحله سوم : استخراج مواد چرب
- اگر مقدار مواد چرب کمتر از یک درصد باشد، استخراج مواد چرب ضروری نیست.
- اگر مقدار ماده چرب بین یک درصد تا 10 درصد باشد، ضرورتی برای استخراج مواد چرب وجود ندارد. با وجود این، توصیه میشود، استخراج ماده چرب انجام شود.
- اگر مقدار ماده چرب بیش از 10 درصد باشد، استخراج ماده چرب ضروری است. برای فراورده های حاوی ماده چرب که نمیتوان مستقیماً آن را حذف نمود، عمل استخراج باید بعد از هضم با اسید انجام شود
مرحله چهارم : هضم اسیدی
در این مرحله از اندازه گیری فیبر خام در مواد غذایی، آزمونه را به ظرف آزمون منتقل کنید. در صورت لزوم، مقدار مشخصی کمک صافی ، ضد کف و ضد جوش اضافه کنید. 200 میلی لیتر محلول سولفوریک اسید را در دمای اتاق برداشته و آن را به دمای 95 درجه سلسیوس تا 100 درجه سلسیوس برسانید. سپس آن را به ظرف آزمون اضافه کنید.
مبرد را به طور مناسب به ظرف آزمون متصل كنید. محتوی ظرف آزمون را با استفاده از گرم كن الكتریكی به سرعت (در حدود دو دقیقه) به جوش آورده و عمل جوشاندن را به آرامی به مدت (1±30 دقیقه ادامه دهید.
بعد از سپری شدن زمان جوش مشخص شده، حدود 50 میلیلیتر آب مقطر سرد اضافه كرده و به سرعت باقیمانده نامحلول را با استفاده از صافی مناسب صاف كنید. ظرف آزمون را با حجم های 50 میلی لیتری آب مقطر داغ (دمای 95 درجه سلسیوس تا 100 درجه سلسیوس) بشوئید و آن را روی باقیمانده نامحلول درون صافی خالی كنید.
شستشوی باقیمانده نامحلول را تكرار كرده تا مایع زیر صافی توسط كاغذ تورنسل حالت خنثی را نشان دهد. جداسازی و شستشوی باقیمانده نامحلول باید در كمتر از 30 دقیقه كامل شود.
مرحله پنجم : هضم قلیایی
در این مرحله از اندازه گیری فیبر خام در مواد غذایی، باقیمانده نامحلول شسته شده را به ظرف آزمون برگردانید و در صورت لزوم، ضد كف و ضد جوش اضافه كنید. 200 میلی لیتر محلول سدیم هیدروكسید را در دمای اتاق برداشته و آن را به دمای 95 درجه سلسیوس تا 100 درجه سلسیوس برسانید. سپس آن را تدریجاً به ظرف آزمون اضافه كنید.
مبرد را به طور مناسب به ظرف آزمون متصل کنید. محتوی ظرف آزمون را با استفاده از گرم کن الکتریکی به سرعت (در حدود دو دقیقه) به جوش آورده و عمل جوشاندن را به آرامی به مدت (1±30 ) دقیقه ادامه دهید . بعد از سپری شدن زمان جوش مشخص شده، حدود 50 میلیلیتر آب مقطر سرد اضافه کرده و به سرعت باقیمانده نامحلول را با استفاده از صافی مناسب صاف کنید.
25 میلیلیتر محلول سولفوریک اسید را در دمای اتاق برداشته و دمای آن را به 95 درجه سلسیوس تا 100 درجه سلسیوس برسانید. باقیمانده را با این حجم سولفوریک اسید داغ شستشو دهید. ظرف آزمون را با حجم های 50 میلیلیتری آب مقطر داغ (دمای 95 درجه سلسیوس تا 100 درجه سلسیوس) بشوئید و آن را روی باقیمانده نامحلول درون صافی خالی کنید.
شستشوی باقیمانده نامحلول را تکرار کرده تا مایع زیر صافی توسط کاغذ تورنسل حالت خنثی را نشان دهد. جداسازی و شستشوی باقیمانده نامحلول باید در کمتر از 30 دقیقه کامل شود. باقیمانده را با یکی از واکنشگرها خشک کنید. آن را برای حذف ماده چرب غیر قابل صابونی شدن، با حلال بشویید.
مرحله ششم : خشک کردن
در این مرحله از اندازه گیری فیبر خام در مواد غذایی، بوته مناسب یا بوته صافیداررا در آونی با دمای (2±130) درجه سلسیوس خشک کنید بوته را از آون بیرون آورده و تا رسیدن به دمای اتاق درون دسیکاتور نگهداری کنید و سپس به سرعت آن را با دقت 0.5 میلیگرم وزن کنید.
عمل فوق (حرارت دادن و سرد نمودن در دسیکاتور) را تکرار کرده تا اختلاف بین دو توزین متوالی بیش از یک میلیگرم نباشد. مدت زمان نگهداری درون آون به روش مورد استفاده برای جداسازی بستگی دارد. معمولاً مدت زمان دو ساعت کافی است.
مرحله هفتم : خاکستر کردن
در این مرحله از اندازه گیری فیبر خام در مواد غذایی، باقیمانده خشک شده را درون کوره الکتریکی با دمای (25±550) درجه سلسیوس قرار داده تا به جرم ثابت برسد. بوته را از کوره بیرون آورده و تا رسیدن به دمای اتاق درون دسیکاتور نگهداری کنید.
مرحله هشتم : محاسبه فیبر خام مواد غذایی
محاسبه فیبر خام بر پایه محصول دریافتی
مقدار فيبر خام بر حسب درصد جرمی نسبت به محصول به همان صورت كه دريافت شده، با استفاده از فرمول های زير محاسبه ميشود:
m0 : جرم كل باقيمانده خشک و بوته بعد از خشک شدن بر حسب گرم؛
m1 : جرم كل باقيمانده خشک و بوته بعد از خاكستر شدن بر حسب گرم؛
m2 : اختلاف جرم مشاهده شده در طول فرايند خاكستر شدن برای آزمون شاهد، (ناشی از مقدار كمک صافی مورد استفاده)
m3 : مقدار ماده خشک محصول به همان صورت كه دريافت شده بر حسب درصد جرمی؛
Ms : مقدار ماده خشک; محصول به همان صورت كه دريافت شده بر حسب درصد جرمی،
Ms^ : مقدار ماده خشک; آزمايه بر حسب درصد جرمی،
دوره بدو استخدام مسئولین فنی صنایع غذایی
در دوره بدو استخدام مسئولین صنایع غذایی که در سایت علم فود به صورت ویدیویی و در بستر اپلیکشین ارائه شده است تمامی مباحث مهمی که مسئولین صنایع غذایی در بدو ورود به واحد تولیدی باید بدانند آموزش داده شده است. بعد از گذراندن دوره گواهی مورد تایید سازمان غذا و دارو با ۵ امتیاز بازآموزی ارائه میشود. برای آشنایی با دوره بر روی عکس زیر کلیک کنید:
دوست عزیز علم فودی، با مراجعه به سایت علم فود میتونی به کلی مقاله در زمینه صنایع غذایی و دوره های تخصصی صنایع غذایی دسترسی داشته باشی، کافیه روی لینک زیر کلیک کنی:
این مقاله چقدر براتون مفید بود؟
از 1 تا 5 امتیاز دهید
میانگین رتبه 4.9 / 5. تعداد رای: 51
اولین نفری باشید که نظرتون رو ثبت میکنید