ضوابط برچسب گذاری مواد غذایی چیست؟ برچسب گذاری تغذیه ای مواد غذایی چیست؟ سلام به شما دوست عزیز علم فودی. ممنونیم که علم فود رو برای آشنایی با ضوابط برچسب گذاری مواد غذایی انتخاب کردید. تا پایان این مطلب با علم فود همراه باشید.
برچسب گذاری تغذیه ای به چه معناست؟
برچسب گذاری به معنای نوشتن یا چاپ هرگونه تصویر و یا اطلاعاتی بر روی بسته بندی است که باید به اطلاع مصرف کننده برسد. برچسب گذاری تغذیه ای نوعی از برچسب گذاری مواد غذایی است که ویژگی های تغذیه ای یک ماده غذایی را جهت اطلاع مصرف کننده توصیف میکند.
ضوابط برچسب گذاری مواد غذایی
برچسب گذاری مواد غذایی ضوابط و اصولی دارد که در ادامه بررسی میکنیم:
نام محصول
نام محصول ( فرآورده ) باید در برچسب گذاری مواد غذایی و در صفحه اصلی با ثبوت چاپ کافی به صورت ، خوانا ، واضح ، پر رنگ (Bold) با درشت ترین اندازه (نسبت به سایر عبارات برچسب ) در خطوطی موازی با محل اتکا بسته بندی در محل قابل دید مصرف کننده به طوری که در قسمت دوخت برچسب نباشد درج شود. در ادامه نکات زیر نیز باید در برچسب گذاری مواد غذایی رعایت شود:
ذکر نام و هویت ماده غذایی
نام و یا هویت ماده غذایی مطابق با پروانه ساخت صادره از وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی نام گذاری شود.
اشاره به شکل و فرم محصول
با توجه به شکل و فرمی که محصول به آن شکل وارد بازار می شود می توان از عبارتی نظیر، ” برش داده ” ، ” كامل ” ، ” خشک ” به منظور مشخص نمودن بهتر هویت فرآورده استفاده نمود .
برچسب گذاری آبمیوه
در نوشیدنی های حاوی آبمیوه باید درصد آبمیوه در زیر نام محصول نوشته شود. در مورد آبمیوه های تهیه شده از کنسانتره عبارت آبمیوه تهیه شده از کنسانتره باید درج شود نه آبمیوه.
برچسب گذاری آبمعدنی
بيان منبع و سرچشمه آب های معدنی بر روی برچسب گذاری آب های معدنی الزامی است.
مجازی نبودن تاکید زیاد در برچسب گذاری مواد غذایی
تاکید زیاد در مورد حضور و یا عدم حضور یک ترکیب باعث گمراهی مصرف کننده شده و مجاز نیست. به عنوان مثال تاکید بر حضور کره در کیک در صورتی که کیک حاوی مقدار کمی کره باشد باعث گمراهی مصرف کننده میشود و مجاز نیست .
برچسب گذاری روغن های خوراکی
از دیگر نکات برچسب گذاری مواد غذایی این است که بر روی برچسب روغن و یا مواد غذایی که در آن روغن به کار برده می شـود نـوع و منشا روغن به کار برده شده باید قید شود. درصد انواع روغن در روغن مایع مخلوط باید درج شود.
برچسب گذاری چای
در صورت استفاده از اسانس در چای، نام و نوع اسانس (طبیعی یا مشابه طبیعی ) باید درج شود.
برچسب گذاری فراورده های گوشتی
در فرآوره های گوشتی، درصد گوشت به کار رفته ذکر شود.
برچسب گذاری مواد غذایی درجه بندی شده
از دیگر نکات برچسب گذاری مواد غذایی این است که، در صورت درجه بندی محصول بر اساس استاندارد ملی و یا ضوابط مربوط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی درج “درجه محصول ” با فونت متناسب با اندازه نام محصول الزامی است .
نام تجاری محصول
از دیگر ضوابط برچسب گذاری مواد غذایی این است که، نام تجاری محصول در صفحه اصلی به زبان فارسی و به صورت خوانا، واضح با ثبوت چاپ کافی و با فونت متناسب با اندازه نام محصول و در محل قابل دید مصرف کننده به طوری که در محل دوخت نباشد درج شود. برای محصولات وارداتی لازم است نام تجاری بصورت فارسی نیز برروی برچسب نوشته شود.
وزن محصول
از دیگر ضوابط برچسب گذاری مواد غذایی این است که، وزن خالص باید برحسب سیستم متریک (واحد سیستم بین المللی و بدون در نظر گرفتن وزن ماده بسته بندی بر روی صفحه اصلی با ثبوت چاپ کافی به صورت خوانا واضح ، پر رنگ (Bold) و در فاصله مناسب از سایر عبارات و اشکال با فونت متناسب با اندازه نام محصول در محل قابل دید مصرف کننده به طوری که در قسمت دوخت برچسب نباشد درج شود.
روش های بیان وزن در برچسب گذاری مواد غذایی
در برچسب گذاری مواد غذایی، وزن باید به روش های زیر بیان شود:
1. برای محصولات مایع برحسب حجم به عنوان مثال میلی لیتر ، ليتر ( برای مقدارهای بیش از ۱۰۰۰ میلی لیتر) و میتوان برای نشان دادن آن از ml برای میلی لیتر و L برای لیتر استفاده کرد.
2.برای محصولات جامد برحسب وزن به عنوان مثال گرم ، کیلوگرم ( برای مقادیر بیش از ۱۰۰۰ گرم ) و می توان برای نشان دادن آن از g برای گرم و kg برای کیلو گرم استفاده کرد .
3.برای محصولات نیمه جامد بر حسب وزن یا حجم
4.وزن محصولات منجمد باید در دمای انجماد بیان شود.
5.علاوه بر ذکر محتویات برای غذاهای بسته بندی شده در محیط مایع باید وزن آبکش شده برحسب سیستم متریک ذکر شود.
6.در محصولات وارداتی وزن محصول در برچسب گذاری مواد غذایی حداقل به زبان انگلیسی و بر حسب سیستم متریک و یا سایر واحدهای بین المللی درج شده باشد.
شماره پروانه ساخت
از دیگر ضوابط برچسب گذاری مواد غذایی این است که، عبارات ” شماره پروانه ساخت و یا شناسه نظارت کارگاهی و یا پروانه بهداشتی ورود باید در صفحه اطلاعات با ثبوت چاپ کافی به صورت خوانا، واضح ، پر رنگ ( Bold ) با فونت متناسب با اندازه نام محصول در محل قابل دید مصرف کننده به طوری که در قسمت دوخت برچسب نباشد و به همراه آرم سازمان غذا و دارو ، درج شود.
تاریخ تولید و انقضاء مصرف
از دیگر ضوابط برچسب گذاری مواد غذایی این است که، تاریخ تولید و انقضاء قابلیت مصرف باید در صفحه اطلاعات به زبان فارسی و به تاریخ شمسی برای محصولات داخلی و به تاریخ میلادی برای فراورده های صادراتی و با در نظر گرفتن استاندارد مربوطه به صورت خوانا واضح ، پر رنگ (Bold) با فونت متناسب با اندازه نام محصول در محل قابل دید مصرف کننده به طوری که در قسمت دوخت برچسب نباشد درج شود.
روز ، ماه و سال باید به صورت عدد مربوطه نوشته شود به جز ماه که می توان آن را با حروف نیز مشخص نمود. موارد ذکر شده در این بند مشمول محصولات وارداتی نیز می باشد. درج تاریخ “بهترین قبل از ” و یا ” Best Before ” مانع درج تاریخ انقضا فراورده نمی شود.
مواد تشکیل دهنده
از دیگر ضوابط برچسب گذاری مواد غذایی این است که، مواد تشکیل دهنده باید در صفحه اطلاعات به صورت خوانا واضح پر رنگ (Bold) با فونت متناسب با اندازه نام محصول در محل قابل دید مصرف کننده به طوری که در قسمت دوخت برچسب نباشد درج شود.
نام و نشانی تولید کننده و بسته بندی کننده
از دیگر ضوابط برچسب گذاری مواد غذایی این است که، نام، نشانی و تلفن تولید کننده و بسته بندی کننده باید در صفحه اطلاعات به صورت خوانا، واضح، پر رنگ (Bold) با فونت متناسب با اندازه نام محصول در محل قابل دید مصرف کننده به طوری که در قسمت دوخت برچسب نباشد درج شود.
آدرس پستی باید دقیق و کامل باشد به طوری که تحویل مرسولات پستی با تاخیر صورت نپذیرد. و درج عبارت ” ساخت ایران ” برای محصولات تولید داخل کشور الزامی است .
در مواردی مثل استفاده از ظرفیت خالی چنانچه سفارش دهنده واحد تولیدی باشد، درج جمله به سفارش واحد مورد نظر الزامی است. لیکن در صورتی که سفارش دهنده اشخاص و یا شرکت های حقوقی باشند، نیازی به درج عبارت فوق نمی باشد.
در مورد محصولات وارداتی باید نام واحد تولید کننده و کشور تولید کننده به زبان فارسی برروی طرح برچسب فارسی نویس درج شود. برای محصولات وارداتی نام وارد کننده، نشانی و یا آدرس الکترونیکی و یا صندوق پستی و تلفن وارد کننده درج شود.
سری ساخت
از دیگر ضوابط برچسب گذاری مواد غذایی این است که، هر واحد بسته بندی باید دارای شماره های مبین بهر آن محصول باشد. سری ساخت باید در صفحه اصلی به صورت خوانا، واضح ، پر رنگ (Bold) با فونت متناسب با اندازه نام محصول در محل قابل دید مصرف کننده به طوری که در قسمت دوخت برچسب نباشد درج شود. در محصولات وارداتی نیز، سری ساخت باید درج شود. علاوه بر شماره سری ساخت از سیستم بارکد نیز استفاده نمود.
شرایط نگهداری
از دیگر ضوابط برچسب گذاری مواد غذایی این است که، شرایط خاص نگهداری براساس زمان ماندگاری باید در صفحه اطلاعات به صورت خوانا، واضح، پر رنگ ( Bold ) با فونت متناسب با اندازه نام محصول در محل قابل دید مصرف کننده به طوری که در قسمت دوخت برچسب نباشد درج شود.
مدت زمان ماندگاری و شرایط نگهداری پس از باز کردن هر محصول نیز باید نوشته شود. در محصولات وارداتی شرایط نگهداری حداقل به زبان انگلیسی و در صورت لزوم و با نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برروی طرح برچسب فارسی نویس به زبان فارسی نوشته شود.
دستورالعمل آماده سازی و مصرف
از دیگر ضوابط برچسب گذاری مواد غذایی این است که، در مواردی که نیاز به آماده سازی محصول باشد دستورالعمل و طرز تهیه باید در صفحه اطلاعات به صورت خوانا، واضح، پر رنگ با فونت متناسب با اندازه نام محصول در محل قابل دید مصرف کننده به طوری که در قسمت دوخت برچسب نیاشد درج شود.
برای محصولات وارداتی، باید نحوه مصرف در صورت لزوم و با نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برروی طرح برچسب فارسی نویس نوشته شود . اگر فرآورده برای مصرف گروه سنی و یا گروه خاصی تهیه شده باشد ، درج آن بر روی بسته بندی ضروری است.
الزامات و توصیه های بهداشتی
از دیگر ضوابط برچسب گذاری مواد غذایی این است که، الزامات و توصیه های بهداشتی که از طرف وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی اعلام شده و بعضاً در پروانه های ساخت صادره متذکر شده است باید در صفحه اطلاعات به صورت خوانا ، واضح ، پر رنگ ( Bold ) با فونت متناسب با اندازه نام محصول در محل قابل دید مصرف کننده به طوری که در قسمت دوخت برچسب نباشد درج شود. در روی قوطیهای کنسرو درج عبارت ” قبل از مصرف ۲۰ دقیقه جوشانده شود الزامی است.
دوره متخصص آزمایشگاه مواد غذایی
مجموعه علم فود به عنوان همکار آموزشی سازمان غذا و دارو، دو دوره آموزشی در زمینه آزمایشات کنترل کیفیت مواد غذایی که شامل آزمایشات کنترل کیفیت میکروبی مواد غذایی و آزمایشات کنترل کیفیت شیمی مواد غذایی می باشد را به صورت کاملا عملی و مهارت محور در سایت علم فود ارائه میدهد. این دوره ها در آزمایشگاه همکار سازمان غذا و دارو و سازمان دامپزشکی ضبط شده و آزمون های مهم و نکات مهم آزمایشات مواد غذایی در دوره آموزش داده شده است.
بعد از گذراندن دوره های آزمایشگاه شیمی و میکروب مواد غذایی میتوانید، گواهینامه مورد تایید سازمان غذا و دارو نیز با مجموعا 10 امتیاز بازآموزی کسب کنید. برای آشنایی با دوره های تخصصی آزمایشگاه مواد غذایی بر روی ثبت نام و شروع یادگیری کلیک کنید:
دوره های تخصصی آزمایشگاه مواد غذایی
دوره آزمایشگاه شیمی مواد غذایی
آموزش صفر تا صد آزمایشگاه شیمی مواد غذایی به صورت عملی در سایت علم فود به همراه گواهینامه معتبر آموزشی
دوره آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی
دوره تخصصی آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی به همراه آموزش اصول تخصصی کار در آزمایشگاه مواد غذایی
دوره بدو استخدام مسئولین فنی صنایع غذایی
در دوره بدو استخدام مسئولین صنایع غذایی که در سایت علم فود به صورت ویدیویی و در بستر اپلیکشین ارائه شده است تمامی مباحث مهمی که مسئولین صنایع غذایی در بدو ورود به واحد تولیدی باید بدانند آموزش داده شده است. بعد از گذراندن دوره گواهی مورد تایید سازمان غذا و دارو با 5 امتیاز بازآموزی ارائه میشود. برای آشنایی با دوره بر روی عکس زیر کلیک کنید:
دوست عزیز علم فودی، با مراجعه و عضویت در سایت علم فود میتونی به کلی مقاله در زمینه صنایع غذایی و دوره های تخصصی صنایع غذایی دسترسی داشته باشی، کافیه روی لینک زیر کلیک کنی:
این مقاله چقدر براتون مفید بود؟
از 1 تا 5 امتیاز دهید
میانگین رتبه 3.3 / 5. تعداد رای: 8
اولین نفری باشید که نظرتون رو ثبت میکنید