کدام مواد غذایی سرشار از روی هستند؟ روی به فراوانی در بدن انسان توزیع شده است و بعد از آهن فراوان ترین عنصر جزئی در بدن میباشد. مقدار روی در بدن انسان دو تا سه گرم است که بیشترین غلظت آن در کبد، پانکراس، کلیه، استخوان ها و عضلات یافت می شود. در پست قبلی علم فود در مورد مواد غذایی که بمب منیزیوم هستند!! صحبت کردیم به دلیل اهمیت کافی بودن روی در بدن انسان در این پست از علم خود قصد داریم در مورد نقش روی در بدن انسان و 10 مواد غذایی سرشار از روی را بررسی کنیم.
کدام مواد غذایی سرشار از روی هستند؟
گوشت
گوشت از مواد غذایی سرشار از روی است. در میان انوع گوشت، گوشت قرمز مقدار زیادی روی دارد اما انواع دیگری از گوشت مانند گوشت گاو و یا بره نیز حاوی روی می باشند. در حقیقت هر ۱۰۰ گرم از گوشت گاو خام حاوی 4.8 میلی گرم روی است که این میزان میتواند ۴۴ درصد از نیاز روزانه را برطرف نماید. این مقدار از گوشت به جز اینکه از مواد غذایی سرشار از روی است، همچنین ۱۷۶ کالری، ۲۰ گرم پروتئین، 10 گرم چربی را هم دارا می باشد.
بنابراین این مقدار حاوی منابع مهمی است مواد مغذی دیگر است مثل آهن ویتامین های B. همچنین باید توجه کرد که خوردن مقادیر زیادی از گوشت قرمز به ویژه گوشت پروسس شده یا فرآیند شده افزایش خطر بیماریهای قلبی و بعضی از سرطانها را به دنبال دارد. به هر حال تا مادامی که گوشت های فرآیند شده ( مانند سوسیس،کالباس وهمبرگر) را در حداقل مصرف قرار می دهید و بیشتر گوشت های فرایند نشده را در کنار میوه سبزیجات و فیبرها مصرف می کنید بنابراین دیگر نیازی به نگرانی وجود ندارد.
حبوبات
سبزیجاتی مانند نخود، عدس و لوبیا حاوی مقادیر قابل توجهی از روی می باشند و بنابراین از دسته مواد غذایی سرشار از روی به حساب می آیند. ۱۰۰ گرم از عدس پخته شده می تواند به میزان ۱۲ درصد از نیاز ما نسبت به روی را در طول روز برطرف نماید. علاوه بر اینکه این سبزیجات می توانند
منبع مهمی از روی برای افرادی که تنها سبزیجات مصرف می کنند باشند همچنین میتوانند سرشار از پروتئین باشند که به راحتی میتوانید آنها را به مواد غذایی مانند سوپ و سالاد ها اضافه کنید. همچنین این نکته لازم به ذکر است که حرارت دادن،خیساندن، تخمیر کردن و جوانه زدن این حبوبات باعث افزایش دسترسی بدن و جذب روی می شود.
دانه ها
همچنین شما می توانید دانه های شاهدانه، کدو تنبل و کتان را به مواد غذایی مانند سالاد و سوپ اضافه کنید و از این طریق می توانید آنها را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
آجیل ها
لبنیات
برای مثال هر ۱۰۰ گرم از پنیر چدار حاوی ۲۸% روی می باشد در حالیکه یک فنجان شیر پرچرب 9 درصد می باشد. این مواد غذایی همچنین مواد مغذی مهم دیگری برای سلامتی استخوان ها دارند که شامل پروتئین کلسیم و ویتامین D می باشد.
تخم مرغ
تخم مرغ نیز از دیگر مواد غذایی سرشار از روی می باشد که برای تامین روی بدن شما می تواند کمک کننده باشد. برای مثال یک عدد تخم مرغ بزرگ حاوی ۵ درصد روی می باشد. همچنین میزان ۷۷ کالری، ۶ گرم پروتئین، ۵ گرم چربی سالم، مقدار ویتامین و مواد معدنی دارد مانند ویتامینهای B و سلنیوم.
دانه های کامل
سبزیجات و میوه جات
به طورکلی میوهجات و سبزیجات منبع فقیری از روی می باشند. به هر حال بعضی از سبزیجات حاوی مقادیری از روی هستند که میتوانند نیاز روزانه شما را به برطرف کنند حتی اگر گوشت مصرف نکنید. سیب زمینی، چه در گونه های معمولی و چه گونه های شیرین آن، هر یک سیب زمینی بزرگ دارای یک میلی گرم روی می باشد که میتواند ۹ درصد از نیاز روزانه به روی را برطرف کند.
سایر سبزیجات مانند لوبیای سبز و کلم حاوی روی اما به مقادیر کمتری هستند که میتوانند وجود ۳ درصد از نیاز روزانه ما به روی را برطرف کنند. اگرچه این مواد حاوی مقدار زیادی روی نیستند اما مصرف آنها در رژیم روزانه با کاهش بیماریهای قلبی و سرطان ها ارتباط دارد.
شکلات تلخ
باید شگفت انگیز باشد که بدانید شکلات تلخ از مواد غذایی سرشار از روی است.. در حقیقت هر ۱۰۰ گرم از شکلات تلخ حاوی3.3 میلی گرم روی میباشد. همچنین در این مقدار از شکلات تلخ ۶۰۰ کالری دارد. همچنین حاوی مواد مغذی دیگری مانند منیزیم میباشد.
اما اگر شما نگران هستید که روی به مقدار کافی به بدن شما نرسد می توانید از مکمل های حاوی روی استفاده کنید. اما همیشه این را در نظر بگیرید که بهتر است مواد مغذی مورد نیاز بدن را از مواد غذایی تازه و سالم به دست آورید و و تا زمانی که می توانید از این طریق میزان مواد مغذی لازم برای بدنتان را تامین کنید بهتر است که از مکمل ها استفاده ننمایید.
چرا خوردن مواد غذایی سرشار از روی مهمه؟
- روی یک ماده معدنی است که برای سلامتی ضروری می باشد.
- از نقش روی در بدن انسان میتوان گفت که روی برای عملکرد بیش از ۳۰۰ آنزیم مورد نیاز است در بسیاری از فرایندهایی که در بدن اتفاق میافتد لازم می باشد.
- عنصر معدنی روی در متابولیزه کردن مواد مغذی نقش دارد و از دیگر نقش روی در بدن انسان این است که باعث حفظ سیستم ایمنی بدن می گردد.
- همچنین از نقش روی در بدن انسان این است که باعث ترمیم و رشد بافت های بدن می شود به دلیل اینکه روی در بدن ذخیره نمی گردد، بنابراین ما نیاز داریم که روزانه به مقدار کافی آن را به بدن خود برسانیم و نیازمندی بدن نسبت به روی را برطرف کنیم.
- گفته شده که روزانه به طور میانگین یک مرد 11میلی گرم از روی را نیاز دارد در حالی که این مقدار در زنان ۸ میلی گرم می باشد اما در مورد زنان باردار این مقدار ۱۱ میلی گرم و در مورد زنان شیرده هم این مقدار ۱۲ میلی گرم است.
- بعضی از افراد در خطر کمبود روی هستند این افراد شامل کودکان نوجوانان زنان مسن همچنین زنان باردار و شیرده می باشد.
به طور کلی داشتن یک رژیم سلامتی متعادل که حاوی مواد غذایی سرشار از روی باشد برای هر فردی لازم و ضروری است.
دوست عزیز علم فودی اگر می خوای از دوره های تخصصی که علم فود برگزار میکنه باخبر بشی و کلی مطلب علمی در زمینه صنایع غذایی یاد بگیری علم فود رو در اینستاگرام هم دنبال کن (کافیه روی عکس زیر کلیک کنی تا وارد پیج علم فود بشی):
این مقاله چقدر براتون مفید بود؟
از 1 تا 5 امتیاز دهید
میانگین رتبه 4.7 / 5. تعداد رای: 15
اولین نفری باشید که نظرتون رو ثبت میکنید