نانوحسگرها در صنایع غذایی

کاربرد نانوحسگرها در صنایع غذایی

کاربرد نانوحسگرها در صنایع غذایی چیست؟ سلام به شما دوست عزیز علم فودی. ممنونیم که علم فود رو برای آشنایی با نانوحسگرها در صنایع غذایی انتخاب کردید. تا پایان این مطلب با علم فود همراه باشید.

 

نانوتکنولوژی در مواد غذایی چیست؟

واژه نانو غذا به مواد غذایی گفته می‌شود که با استفاده از تکنیک‌ها یا ابزارهای نانوتکنولوژی کشت، تولید، فرآوری یا بسته‌بندی شده‌اند یا نانومواد تولیدی به آن اضافه شده‌اند.

کاربرد-فناوری-نانو-در-صنعت-غذا،-انکپسولاسیون-در-صنایع-غذایی

نانوحسگر چیست؟

نانوحسگرها، حسگرهایی در ابعاد نانومتر هستند که به خاطر کوچک بودن، سطح واکنش پذیری زیادی دارند تا جایی که نسبت به حضور چند اتم از یک گاز هم واکنش نشان میدهند. نانوحسگرها می توانند باکتری های بیماری زا، سموم آلوده کننده مواد غذایی، مواد تقلبی، ویتامین ها، رنگ ها، کودها، آفت کش ها، طعم و بو را شناسایی کنند. طراوت غذا را می توان با استفاده از شاخص های زمان-دما و اکسیژن کنترل کرد. اصالت محصول و حفاظت از برند را می توان با استفاده از نانوبارکدهای نامرئی ارزیابی کرد.

 

نانوحسگرها در صنایع غذایی (نانوسنسورها)

نانوحسگرها در صنایع غذایی

در اینجا قصد داریم شما رو با سه مدل نانوحسگر در صنایع غذایی آشنا کنیم.

زبان الکترونیکی

زبان الکترونیکی نوعی نانوحسگر در صنایع غذایی هست که میشه اون رو به بسته بندی مواد غذایی اضافه کرد. این نوع بسته بندی شامل رشته ای از نانوحسگرها هست که به گازهایی که در اثر فاسد بودن ماده غذایی آزاد میشه حساس هستند و تغییر رنگ میدن. زبان الکترونیکی دسته ای از الکترودهای پوشش داده شده با پلیمرهای هادی هست و به همراه یک تکنولوژی که میتونه طعم های خاص رو تشخیص بده.

این مقاله رو از دست نده:  پرکاربردترین پایدارکننده های مواد غذایی

 

بینی الکترونیکی

بینی الکترونیکی نوع دیگری از نانوحسگرها در صنایع غذایی هست. بینی الکترونیکی دسته ای از حسگرهای گازی در ابعاد نانو هست که شدیدا به مولکول های بو حساسیت داره.  این نوع نانوحسگر رو هم میتونیم در بسته بندی مواد غذایی استفاده کنیم. این دو نوع نانوحسگر از زبان و بینی انسان تقلید میکنن با این تفاوت که نسبت به طعم ها و بوهای کم هم حساسیت دارند و در نتیجه برای تشخیص فساد و بررسی ماده غذایی از نظر کیفی بسیار موثر هستند.

 

نانو بارکدها

یکی دیگر از نانوحسگرها در صنایع غذایی، نانوبارکدها هستند.نانوبارکدها یا RFID یکی از معروف ترین نانوحسگرها هستند. نانوبارکدها مدل مولکولی بارکدهای سنتی هستند و شامل نانوذرات فلزی هستند. همینطور از این نانوبارکدها میشه برای تشخیص پاتوژن ها هم استفاده کرد.

 

حسگرهای RFID دو نوع هستند:

  1. برجسب های دارای باتری و فرستنده ی امواج، که گرون هستند و بهشون میگن RFID نوع فعال
  2. برچسب هایی که نیاز به باتری ندارد و انرزیشون رو از محیط میگیرند

 

کاربرد نانوحسگرها در کشاورزی چیست؟

نانوحسگرها در کشاورزی برای تشخیص رطوبت خاک، بقایای آفت‌کش‌ها، نیاز به مواد مغذی و شناسایی آفات محصولات کشاورزی استفاده می‌شوند. محدودیت کم تشخیص و حساسیت بالای نانوحسگرها آنها را برای کشاورزی هوشمند مفیدتر می کند.

 

نانوحسگرها چگونه آلودگی میکروبی یک ماده غذایی را تشخیص میدهند؟

در مطالعه ای، یک نانوبیوسنسور پیزوالکتریک با استفاده از AuNP های ذوب شده با الیگونوکلئوتید برای شناسایی سریع پاتوژن غذایی E. coli O157:H7 ساخته شده است (چن و همکاران، 2008). یک پروب تیوله سنتز شده مخصوص E. coli O157: H7 ژن بر روی سطح بیوسنسور پیزوالکتریک تثبیت شد.

این مقاله رو از دست نده:  دانلود فرم دریافت نشان ایمنی و سلامت

 

فناوری نانو در مواد غذایی چقدر ایمن است؟

در حال حاضر، هیچ مدرک قابل قبولی وجود ندارد که نشان دهد مواد غذایی به دست آمده از فناوری نانو ایمن تر یا خطرناک تر از همتایان معمولی خود هستند.

 

دوره آموزشی متخصص آزمایشگاه مواد غذایی

کنترل کیفیت و آزمایشگاه مواد غذایی

آزمایشگاه مواد غذایی

مجموعه علم فود به عنوان همکار آموزشی سازمان غذا و دارو، آموزش آزمایشگاه های کنترل کیفیت محصولات غذایی را به صورت عملی و تحلیلی تهیه کرده است. برای آشنایی و ثبت نام در این دوره های آموزشی بر روی مشاهده دوره ها کلیک کنید. (بعد از گذراندن این دوره ها، امکان دریافت گواهی معتبر و مورد تایید سازمان غذا و دارو با امتیاز آموزشی وجود دارد).

دوره بدو استخدام مسئولین فنی صنایع غذایی

در دوره بدو استخدام مسئولین فنی که در سایت علم فود به صورت ویدیویی ارائه شده و در بستر اپلیکشین قابل مشاهده می باشد، تمامی سرفصل های مهم غذا و دارو که مسئولین فنی صنایع غذایی در بدو ورود به کار باید بدانند آموزش داده شده است. بعد از گذراندن دوره، گواهی مورد تایید سازمان غذا و دارو با ۵ امتیاز ارائه میشود. برای آشنایی با دوره بر روی مشاهده آموزش کلیک کنید:

 

دوست عزیز علم فودی، با مراجعه و عضویت در سایت علم فود میتونی به کلی مقاله در زمینه صنایع غذایی و دوره های تخصصی صنایع غذایی دسترسی داشته باشی، کافیه روی لینک زیر کلیک کنید:

سایت علم فود

منابع:

علم فود

سیویلیکا

این مقاله چقدر براتون مفید بود؟

این مقاله رو از دست نده:  صفر تا 100 HACCP در صنایع غذایی

از 1 تا 5 امتیاز دهید

میانگین رتبه 4.6 / 5. تعداد رای: 54

اولین نفری باشید که نظرتون رو ثبت میکنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علم فود در شبکه های اجتماعی

  • مطالب تخصصی در حوزه صنایع غذایی
  • آموزش های عملی آزمایشـات مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی
  • آموزش مسئولین فنی صنایع غذایی و آرایشی و بهداشتی
  • آموزش کنکـــــور ارشد صنــــــایع غذایی (با رتبه های برتر در دو سال اخیر)