بسته بندی ضد میکروبی(تعریف+انواع+عوامل)

بسته بندی ضد میکروبی در صنایع غذایی

بسته بندی ضد میکروبی چیست؟ کاربرد بسته بندی ضد میکروبی در مواد غذایی چیست؟ سلام به شما دوست عزیز علم فودی?. ممنونیم که علم فود رو برای پیدا کردن پاسخ سوالتون در مورد بسته بندی ضدمیکروبی انتخاب کردید. مهم‌ترین هدفی که در بسته‌ بندی مواد غذایی مدنظر است، افزایش طول‌عمر نگهداری محصول می‌باشد.

از گذشته تا به امروز از انواع مختلف بسته‌بندی به منظور رسیدن به این هدف استفاده شده است. با پیشرفت تکنولوژی در حوزه بسته‌بندی و همچنین در حوزه صنایع غذایی، از انواع جدیدتری از بسته‌بندی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد که میتوان در این زمینه به بسته‌بندی هوشمند مواد غذایی اشاره کرد.

بسته بندی ضدمیکروبی نیز یکی از انواع بسته‌بندی های هوشمند می‌باشد (پیشنهاد میکنم، مقاله بسته بندی هوشمند مواد غذایی رو هم مطالعه کنید). در این پست قصد داریم در مورد این نوع بسته‌بندی‌ها صحبت کنیم. تا پایان این مطلب با علم فود همراه باشید?.

 

بسته بندی ضدمیکروبی چیست؟

بسته بندی ضد میکروبی مواد غذایی یکی از پراستفاده‌ترین انواع بسته بندی‌فعال است. بسته بندی فعال نوعی بسته‌بندی است كه علاوه بر داشتن خواص بازدارنگی بسته‌بندی های معمول، با تغييير شرايط بسته بندی،  ايمني، ماندگاری و يا شرايط حسی مواد غذايي بهبود مي‌بخشند و در عین حال کیفیت ماده غذایی را حفظ می‌کنند.

بسته بندی فعال با اضافه کردن عناصر فعال ساخته می‌شود. مواد ضد میکروبی در بسته بندی ضد میکروبی به‌وسیله کاهش رشد میکروارگانیسم‌ها و طولانی کردن فاز تاخیری آنها و یا غیرفعال کردن و نابودی میکروب‌ها باعث افزایش ماندگاری مواد غذایی می‎شوند. سیستم بسته بندی ضد میکروبی توسعه جدیدی است که عامل ضد میکروبی را در یک فیلم پلیمری برای سرکوب فعالیت میکروارگانیسم های هدف که غذاها را آلوده می کنند ترکیب می کند.

 

بسته بندی ضد میکروبی مواد غذایی

 

ویژگی ترکیبات ضدمیکروبی در بسته بندی‌های فعال

  • موردتایید سازمان‌های نظارت‌کننده مانند FAD و یا EPA در آمریکا بوده و برای تماس با ماده غذایی مجاز باشد.
  • قیمت پایینی داشته باشد تا مقرون به‌صرفه باشد.
  • برای طیف وسیعی از میکروارگانسم‌ها موثر باشد.
  • در غلظت‌های کم بر میکروارگانیسم‌ها موثر باشد.
  • بر خواص حسی مواد غذایی تاثیر منفی نداشته باشد.
این مقاله رو از دست نده:  صفر تا 100تشخیص روغن پالم در شیر

در مقایسه با اهداف بسته‌بندی‌های معمول مواد غذایی شامل:

  • افزایش عمر نگهداری
  • حفظ کیفیت
  • تضمین سلامت

بسته بندی های ضدمیکروبی به طور اختصاصی برای کنترل میکروارگانیسم‌هايي كه عموما اثر منفي روي هر سه هدف بالا بگذارند، طراحي شده اند. بنابراين بسياري از محصولات كه به فساد ميكروبي يا آلودگي حساس نيستند، احتياجی به سيستم بسته‌ بندی ضدمیکروبی ندارند، گرچه اکثر غذاها فسادپذیرند.

عملکرد سیستم‌های بسته بندی ضدمیکروبی مواد غذایی عموما به سه شکل است:

  • رهاسازی:
    • این نوع، اجازه مهاجرت عوامل ضدمیکروبی به درون غذا یا فضای فوقانی درون بسته را می‌دهند و بدین صورت از رشد میکروارگانیسم‌ها جلوگیری میکنند.
  • جذب کنندگی:
    • نوع جذب‌کننده، فاکتورهای ضروری رشد میکروبی را از سیستم غذایی برمی‌دارند و بدین صورت از رشد میکروارگانیسم‌ها جلوگیری می کنند.
  • تثبیت شده:
    • این نوع سیستم، درجاییکه قوانین، اجازه مهاجرت عوامل ضد میکروبی را درماده غذایی نمی دهند با ایجاد پیوند کووالانسی بین عوامل ضدمیکروبی و ساختارهای شیمیایی مواد بسته بندی، استفاده می‌گردد.

 

 

بسته بندی ضد میکروبی

 

عوامل ضدمیکروبی

عوامل ضدمیکروبی مختلفی ممکن است در سیستم بسته بندی ضد میکروبی مواد غذایی گنجانده شود که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مواد ضدمیکروبی شیمیایی
  • آنتی اکسیدان ها
  • محصولات بیوتکنولوژی
  • پلیمرهای ضدمیکروبی
  • مواد ضدمیکروبی طبیعی
  • گازها

استفده از مواد ضدمیکروبی شیمیایی در صنعت رایج‌تر است. این عوامل شامل اسیدهای آلی، قارچ‌کش ها، الکل ها و آنتی بیوتیک ها می باشد.

 

مواد ضد میکروبی مورد استفاده در بسته بندی ضد میکروبی

اسیدهای آلی و نمک‌های آنها

این اسیدها شامل اسیدپروپیونیک، اسیدبنزوئیک، اسید سوربیک، اسید استیک، اسید لاکتیک، اسیدمالیک، پارابن ها و سوربات ها می باشد. اغلب این اسیدها در گیاهان یا محصولات تخمیری وجود دارند با این وجود آنها عمدتا به روش شیمیایی سنتز شده  و در دسته مواد نگهدارنده شیمیایی قرار می‌گیرند.

 

باکتریوسین ها

گروهی از موادضدمیکروبی هستند که طی تخمیر توسط برخی از میکروارگانیسم‌ها تولید می‌‌شوند و بیشتر ازجنس پپتید هستند. اثر بازدازندگی و بعضا کشندگی بر روی سویه های همان گونه دارند.  از شناخته ترین باکتریوسین ها، نایسین و ناتامایسین هستند. (پیشنهاد میکنم مقاله کاربرد ناتامایسین در صنایع غذایی را مطالعه کنید). علاوه بر نایسین و ناتامایسین، پدیوسین، لاکتی سین نیز برای این منظور به کار میروند. نایسین یک ترکیب پپتیدی است که با اتصال به غشای باکتری های گرم مثبت موجب ایجاد سوراخ در غشا شده و باعث نفوذپذیر شدن غشا نسبت به عبور و مرور مواد و یون ها می گردد.

این مقاله رو از دست نده:  کاربرد اولتراسونیک در صنایع غذایی

 

آنتی اکسیدان ها یا جاذب های اکسیژن

این نوع از مواد ضدمیکروبی موجب جلوگیری از رشد میکروب ها و به ویژه کپک ها میشوند. آنتی اکسیدان های شیمیایی مجاز در مواد بسته بندی جهت ایجاد اتمسفر بی هوازی درون بسته، گنجانده میشوند و به این ترتیب مواد غذایی را در برابر فساد هوازی حفظ می کنند. در کنار آنتی اکسیدان ها یک سیستم مهارکنندگی چندجزئی مانند کیسه های تجاری جاذب اکسیژن برای کاهش غلظت اکسیژن درون بسته، می تواند استفاده شود.

 

 

روش های استفاده از مواد ضدمیکروبی در بسته بندی مواد غذایی

  1. مواد ضدمیکروبی در کیسه یا لفاف قرار گرفته و در بسته بندی غذا گذاشته میشود مانند کیسه اتانول
  2. ثابت شدن مواد ضدمیکروبی در پلیمر به وسیله پیوند یونی و کووالانسی
  3. استفاده از مواد ضدمیکروبی مانند ترکیبات نقره و یا آنزیم های ضدمیکروبی مثل لاکتوپراکسیداز در ترکیب مستقیم با پلیمر
  4. استفاده از پلیمرهایی که ذاتا خاصیت ضدمیکروبی  دارند مانند پلیمر کیتوزان (در بسته بندی ضد میکروبی) که برای محافظت از سبزی و میوه از آلودگی قارچی استفاده می شود.

 

دوره آموزشی متخصص آزمایشگاه مواد غذایی

مجموعه علم فود با همکاری یکی از آزمایشگاه های همکار غذا و دارو و سازمان دامپزشکی، دوره آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی و آزمایشگاه شیمی مواد غذایی را به صورت کاملا عملی و تحلیلی تهیه کرده است. در این دوره آزمایش های مهم شیمی مواد غذایی از جمله جدول تغذیه ای مواد غذایی که جزء آزمایشات مهم هستند به صورت کاملا عملی آموزش داده شده است. از مواردی که در دوره عملی آزمایشگاه شیمی آموزش داده شده میتوان به اندازه گیری پروتئین، چربی، قند، نمک، اسیدیته، خاکستر، دانسیته، رطوبت و آزمایشات مهم دیگر مانند اندازه گیری نشاسته در فراورده های گوشتی و اندازه گیری اسیدیته، پراکسید استخراجی روغن و اندازه گیری فیبر خام در مواد غذایی اشاره کرد.

این مقاله رو از دست نده:  بهترین بسته بندی شیر کدام است؟

همچنین در دوره آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی سعی شده چالش های احتمالی در آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی بررسی و راه حل هایی برای آن ارائه گردد. نحوه رقت سازی، ساخت محیط کشت، بررسی استاندارد، نحوه افزودن مکمل ها و نحوه کشت و شمارش میکروارگانیسم های مهم و مشترک بین مواد غذایی در این دوره آموزش داده شده است. برای آشنایی با این دوره ها بر روی ثبت نام و شروع یادگیری دوره های شیمی و میکروب کلیک کنید.

دوره های تخصصی آزمایشگاه مواد غذایی

دوره آزمایشگاه شیمی مواد غذایی

آموزش صفر تا صد آزمایشگاه شیمی مواد غذایی به صورت عملی در سایت علم فود به همراه گواهینامه معتبر آموزشی

دوره آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی

دوره تخصصی آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی به همراه آموزش اصول تخصصی کار در آزمایشگاه مواد غذایی

 

دوست عزیز علم فودی اگر می خوای از دوره های تخصصی که علم فود برگزار میکنه باخبر بشی و کلی مطلب علمی در زمینه صنایع غذایی یاد بگیری علم فود رو در اینستاگرام هم دنبال کن (کافیه روی عکس زیر کلیک کنی تا وارد پیج علم فود بشی):

آزمایش میکروبی شیر

علم فود

بسته بندی های ضد میکروبی مواد غذایی

این مقاله چقدر براتون مفید بود؟

از 1 تا 5 امتیاز دهید

میانگین رتبه 4.8 / 5. تعداد رای: 33

اولین نفری باشید که نظرتون رو ثبت میکنید

2 پاسخ

  1. سلام
    بسیار عالی
    ممنون به خاطر مطالب جذابی که در سایت و هم در پیج اینستاگرامی میگذارید
    ظاهر سایت هم در کنار محتوای خوب اون بسیار عالیست است و استفاده از اون خسته کننده نیستش
    فقط در این پست بعد از عنوان بسته بندی ضد میکروبی چیست خط دوم دو غلط املایی بسیار ریز وجود دارد
    با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علم فود در شبکه های اجتماعی

  • مطالب تخصصی در حوزه صنایع غذایی
  • آموزش های عملی آزمایشـات مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی
  • آموزش مسئولین فنی صنایع غذایی و آرایشی و بهداشتی
  • آموزش کنکـــــور ارشد صنــــــایع غذایی (با رتبه های برتر در دو سال اخیر)