آموزش حضوری HACCP در صنایع غذایی

1 و 2 آذر ماه در تهران

کسب اطلاعات بیشتر: 09357959277

صفر تا 100 تولید شیر خشک

تولید شیر خشک

فرایند تولید شیر خشک به چه صورت است؟ شیرخشک یکی از فرآوره های حاصل از شیر است. این محصول برای اهداف گوناگونی در صنعت غذا تولید میشود که یکی از اهداف آن تولید غذای کودک است. همچنین دارای کاربردهای زیادی در صنعت غذا می باشد مانند کاربرد آن در صنایع نان پزی و صنایع شکلات سازی. اما شاید جالب باشد که بدانیم تولید شیرخشک به چه صورت است؟ در این مقاله از علم فود قصد داریم درمورد تولید شیر خشک صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

 

مراحل تولید شیر خشک

ویژگی ماده خام

شیر خشک باید حداکثر دارای ۵۰۰۰۰ (در بعضی کشورها ۳۰۰۰۰) باکتری در هر گرم باشد. تعداد باکتری های موجود در شیر باز ساخته ای که از این شیر خشک تهیه می شود، در صورتی که الودگی دوباره رخ ندهد (۵۰۰۰ یا ۳۰۰۰) در هر لیتر خواهد بود.

پس علاوه بر این که شیر خام از نظر شمارش کلی باکتریایی، باید دارای کیفیت خوبی باشد شیر غلیظ شده ای که در تولید شیر خشک به روش افشان استفاده می شود نیز باید از نظر فلور باکتری های مقاوم به حرارت مناسب باشد و کنترل طوری انجام شود که این میکروارگانیسم ها در حین تبخیر شیر نتوانند رشد و تکثیر پیدا کنند.

 

اعمال مقدماتی بر روی شیر

در تولید شیر خشک بدون چربی ابتدا شیر مایع به طور همزمان صاف شده و چربی آن جدا خواهد شد. در صورتی که مقدار چربی مشخصی در فراورده نهایی مورد نظر باشد، باید چربی شیر استاندارد شود. ولی برای تولید شیر خشک کامل فقط شیر را صاف می کنند. سپس شیر پاستوریزه می شود، به طوری که آزمایش فسفاتاز منفی باشد. در مورد شیر خشک کامل، حرارت سالم سازی باید لیپاز موجود در شیر را غیر فعال کند.

خشک-کن-روتاری

خشک کردن شیر به روش غلطکی

  • در این روش برای تولید شیر خشک، شیر در روی استوانه های گردانی که از داخل به وسیله بخار داغ گرم شده اند توزیع شده و آب موجود در آن در اثر تماس با سطح داغ استوانه ها تبخیر و به وسیله جریان هوا خارج می شود.
  • دمای بالا، ویژگی اتصال و جذب پودر به آب را افزایش می دهد، که در صنایع غذایی ( مانند تهیه سوسیس و کالباس) اهمیت دارد.
  •  شیری که قبل از این حرارت دیده وارد تغار یا سنگاب شده و به صورت یک لایه نازک در روی سطح داغ استوانه ها قرار گرفته و آب آن تبخیر و به صورت ورقه خشک می شود.
  • این ورقه ها به طور مداوم به وسیله چاقوهای تراش که در تماس با سطح استوانه ها قرار گرفته اند، تراشیده شده و بر روی تسمه نقاله ای می افتند که در آنجا خرد شده و به یک آسیاب منتقل خواهند شد.
  • سپس ذرات سوخته و سخت شده به وسیله الک از شیر جدا می شوند.
این مقاله رو از دست نده:  تفاوت کره با مارگارین چیست؟ + ویدیو تشخیص مارگارین

استوانه های خشک کننده به شکل دوتایی به فاصله بسیار کمی از یکدیگر قرار گرفته و درجهت مخالف هم حرکت می کنند. قطر لایه خشک شده شیر را می توان با تنظیم فاصله بین استوانه ها تغییر داد. ضخامت لایه شیر بر حسب فشاری که برای پاشیدن شیر به دهانک وارد می آید، مشخص خواهد شد و زمان خشک کردن را می توان با تنظیم حرارت و سرعت حرکت استوانه ها کنترل کرد.

به طوری که برخی از ویژگی های شیر در کنترل در آیند. اگر تمام عوامل دخیل در امر خشک شدن در این روش صحیح عمل کنند باید به تقریب هنگامی که لایه شیر خشک شده با چاقوها تراشیده می شوند، عمل خشک شدن کامل باشد. 

 

خشک کردن به روش افشان

تولید شیر خشک به روش افشان در دو مرحله انجام می شود:

در مرحله اول:

شیر قبل از این حرارت دیده و تا حدود 45 تا 50 درصد ماده خشک تبخیر می شود.

در مرحله دوم:

شیر غلیظ شده برای خشک شدن نهایی به طرف برج شیر خشک کنی هدایت می شود که ابتدا به صورت ذرات بسیار ریز درآمده و سپس در محفظه حاوی هوای داغ توزیع خواهد شد.

در اثر اختلاط شیر با هوای داغ به سرعت آب آن تبخیر و ذرات خشک شده شیر به ته محفظه یا برج شیر خشک کنی می افتند و سپس از هوای خشک کننده جدا می شوند. تبخیر شیر یک امر ضروری در این روش است. اگر تغلیظ شیر صورت نگیرد، محصول نهایی دارای ذرات بسیار کوچک و هوای زیاد است که ویژگی مرطوب شدن آن پایین بوده و قابلیت نگهداری کوتاهی خواهد داشت. علاوه بر این فرایند مقرون به صرفه نخواهد بود.

برای تبخیر شیر از تبخیر کننده های نوع آبشاری دو یا چند مرحله ای استفاده می شود و شیر به میزان 45 تا 50 درصد ماده خشک تبخیر خواهد شد.

 

خشک کننده افشان

یک کارخانه تولید شیر خشک به روش افشان، از بخش ها و سیستم های زیر تشکیل شده است:

  •  یک واحد برای تولید هوای داغ به مقدار زیاد
  • یک توزیع کننده یا افشاننده شیر
  • یک محفظه مخلوط کننده که در آن هوای داغ با ذرات شیر به طور کامل مخلوط می شوند
  • یک محفظه خشک کننده

خشک-کن-نوار-نقاله

 

تولید شیر خشک فوری

برای تولد شیر خشک فوری که به سرعت در آب حل شود، باید از روش تولید پودر شیر فوری استفاده کرد.

  • در این روش ابتدا ذرات شیر خشک مرطوب شده و سطح آنها متورم و حالت چسبندگی به خود می گیرند که موجب چسبیدن ذرات شیر خشک به یکدیگر می شود.
  • سپس این ذرات بزرگ خشک می شوند.

 

پرکردن و بسته بندی شیر خشک

بعد از تولید شیرخشک حالا نوبنت بسته بندی کردن آن است. نوع بسته بندی و اندازه آن در کشورهای تولیدکننده بسیار متفاوت است. اغلب شیرخشک در کیسه های پوشش دار که پوشش داخلی آن از جنس پلی اتیلن است، بسته بندی میشود. در موقعی که پوشش داخلی بسته میشود، کیسه به طور کامل نسبت به هوا غیرقابل نفوذ میشود. بسته بندی های مخصوص مصرف کننده هم در قوطی های فلزی، کیسه های پوشش دار یا پلاستیکی انجام شده و بسته ها در کارتون های مقوایی قرار داده میشود.

این مقاله رو از دست نده:  صفر تا 100خط تولید نان صنعتی

 

مدت زمان ماندگاری شیرخشک

دور کردن میکروارگانیسم ها از آب مورد نیاز برای رشد، به وسیله خشک کردن مواد غذایی مختلف از قرن ها پیش شناخته شده است. بر اساس مدارک به جای مانده از مغول ها، شیر را در آفتاب خشک کرده و در سفرهای جنگی از آن استفاده می کردند.امروزه شیر خشک در مقیاس وسیعی در کارخانه های نوین تهیه می شود. شیر خشک بدون چربی دارای بیشترین زمان نگهداری (در حدود ۳ سال) و شیر خشک کامل، دارای کمترین زمان نگهداری (در حدود 6ماه) است. قابلیت نگهداری این محصول تا حد زیادی بستگی به چربی موجود در آن دارد، که در طول ذخیره کردن فراورده اکسید شده و طعم شیر خشک را تغییر می دهد.

 

هدف از تولید شیر خشک چیست؟

خشک کردن شیر مایع موجب خروج آب و تبدیل آن به شکل جامد می شود. آب موجود در شیر خشک از 2.5 تا 5 درصد متغیر است و اکثر باکتری ها نمی توانند در این مقدار بسیار کم آب رشد کنند. خشک کردن، زمان نگهداری شیر را طولانی و حجم آن را کاهش می دهد، که در نتیجه موجب پایین امدن هزینه حمل و نقل و نگهداری محصول می شود که در واقع از اهداف تولید شیر خشک است.

از روش سرما_خشکی برای تهیه شیر خشک با کیفیت بالا استفاده میشود. در این فرایند تحت شرايط خلاء، آب موجود در شیر از آن خارج خواهد شد. این روش از نظر کیفیت فراورده و عدم تغییر ماهیت پروتیین های شیر دارای مزایای زیادی بود، ولی به خاطر گرانی و مصرف زیاد انرژی کاربرد وسیعی ندارد.

روش های تجارتی که امروزه برای تولید شیر خشک به کار می روند، بر اساس حرارت دادن به شیر و تبخیر آب آن به صورت بخار است. دو روش اصلی برای خشک کردن شیر به کار میرود:

  •  روش غلطکی یا استوانه ای
  •  روش افشان

 

 

انواع مختلف شیرخشک

 شیر خشک مصارف مختلفی دارد که هر کدام از این مصارف نیاز به شير خشکی با ویژگی های مخصوص دارد. مصارف شیر خشک به شرح زیرند:

  • استفاده از شیر خشک در بازسازی و تهیه شیر مایع بازساخته
  • در صنایع نان پزی، که به دلیل افزایش حجم نان تولید شده و بهبود قابلیت جذب آب، خمیرنان زمان طولانی تری حالت نازگی خود را حفظ می کند
  • در صنعت شیرینی پزی به دلیل تردی شیرینی، پودر شیر به خمیر اضافه می کنند
  • به عنوان جایگزین تخم مرغ در صنایع شیرینی پزی به کار برده می شود
  • در صنایع شکلات سازی برای تهیه شکلات شیری استفاده می شود
  •  تولید شیر خشک برای استفاده در صنایع سوسیس و کالباس
  • در تولید غذای کودک
  • در تولید بستنی 
  • در تهیه غذای دام
این مقاله رو از دست نده:  صفر تا 100 خط تولید همبرگر صنعتی

 در بازسازی شیر، به شیر خشکی نیاز است که به راحتی در آب قابل حل بوده و دارای طعم خوب و ارزش غذایی بالا باشد. در شکلات سازی از پودر شیری استفاده می شود که مقداری از لاکتوز آن کاراملیزه شده است. به همین دلیل پودر شیر مورد استفاده برای بازسازی باید به روش افشان و شیر خشک مورد استفاده در شکلات سازی باید به روش غلطکی تهیه شده باشد، زیرا در روش دوم شیر حرارت بیشتری می بیند.

 

تولید شیر خشک

 

شیر خشک فوری یا آنی

پودر شیری که دارای حلالیت زیاد در آب باشد، به شیر خشک فوری یا آنی موسوم است. در سال های اخیر تولید شیرخشک فوری توسعه زیادی داشته است. پودر شیری که فوری است دارای ذرات درشت تر از شیر خشک تهیه شده به روش افشان بوده و به سرعت حتی در آب سرد حل می شود.

 

مجموعه علم فود به عنوان همکار آموزشی غذا و دارو، آموزش کنترل کیفیت میکروبی شیر و فراورده های لبنی را به صورت عملی و کاربردی تهیه کرده است. در این دوره آزمایش های میکروبی طبق استاندارد ملی به صورت عملی آموزش داده شده است. برای آشنایی و ثبت نام در این آموزش بر روی مشاهده دوره کلیک کنید. (بعد از گذراندن این دوره امکان دریافت گواهی مورد تایید سازمان غذا و دارو با ۱۰ امتیاز وجود دارد).

 

آشنایی با صنعت لبنیات و تولید محصولات لبنی

در آموزش تکنولوژی لبنیات طبق سرفصل های ذکر شده در صفحه دوره آموزشی، ابتدا با شیمی شیر و سپس با مراحل تولید محصولات لبنی و همچنین CIP در صنعت لبنیات آشنا میشویم.

آموزش تکنولوژی لبنیات، آموزش تولید محصولات لبنی

 

دوره بدو استخدام مسئولین فنی صنایع غذایی

در دوره بدو استخدام مسئولین فنی که در سایت علم فود به صورت ویدیویی ارائه شده و در بستر اپلیکشین قابل مشاهده می باشد، تمامی سرفصل های مهم غذا و دارو که مسئولین فنی صنایع غذایی در بدو ورود به کار باید بدانند آموزش داده شده است. بعد از گذراندن دوره، گواهی مورد تایید سازمان غذا و دارو با ۵ امتیاز ارائه میشود. برای آشنایی با دوره بر روی مشاهده آموزش کلیک کنید:

 

علم فود

این مقاله چقدر براتون مفید بود؟

از 1 تا 5 امتیاز دهید

میانگین رتبه 3.8 / 5. تعداد رای: 70

اولین نفری باشید که نظرتون رو ثبت میکنید

خرید فایل متنی این مقاله

مواردی که با بعد از پرداخت کردن به آنها دسترسی خواهید داشت:

  1. فایل ورد این مقاله

 

**دقت کنید بلافاصله بعد از پرداخت امکان دانلود فایل وجود دارد**

برای پرداخت و دانلود فایل باید عضو سایت علم فود باشید که بعد از کلیک روی دکمه زیر میتوانید در صفحه ورود و عضویت یک حساب کاربری برای خود بسازید و یا اینکه وارد حساب کاربری خود شوید.

4 پاسخ

  1. سلام به صورت خلاصه توضیح داده شده فرایند تبدیل شیر به شیر خشک یک فرایند با مراحل مختلف است که در توضیحات شما این فرایند ساده و بدون توضیحات کامل میباشد ولی جالب بود بنده در قسمت شیر خشک مشغول به کار شده ام باتشکر از شما

  2. سلام چطور میشه شیر خشکی بسازیم که هیچ قندی نداشته باشه یا حداقل یک گرم گالاکتوز یا گلوکز در هر صد گرم داشته باشه
    بعد خودمون بهش پودر فروکتوز اضافه کنیم برای شیرین شدن
    آیا روشی هست که بشه قند موجود در شیر خشک های بازاری رو حذف یا ب حداقلی که گفتم برسونه

    واقعا واجب هست ممنون میشم پاسخ بدید

    1. سلام و احترام. با استفاده از آنزیم لاکتاز، روش اولترافیلتراسیون، استفاده از جاذب ها یا استفاده از شیر کم لاکتوز.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علم فود در شبکه های اجتماعی

  • مطالب تخصصی در حوزه صنایع غذایی
  • آموزش های عملی آزمایشـات مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی
  • آموزش مسئولین فنی صنایع غذایی و آرایشی و بهداشتی
  • آموزش کنکـــــور ارشد صنــــــایع غذایی (با رتبه های برتر در دو سال اخیر)