دستورالعمل نشانگر رنگی تغذیه ای بر روی بسته بندی مواد غذایی به چه صورت است؟ سلام به شما دوست عزیز علم فودی. ممنونیم که علم فود رو برای آشنایی با دستورالعمل نشانگر رنگی تغذیه ای انتخاب کردید. تا پایان این مطلب با علم فود همراه باشید.
هدف از درج نشانگر رنگی تغذیه ای بر روی بسته بندی مواد غذایی چیست؟
هدف از درج نشانگر رنگی تغذیه ای بر روی بسته بندی مواد غذایی، افزایش آگاهی مصرف کنندگان و اصلاح الگوی مصرف در افزایش سلامت جامعه است. با بررسی میزان انرژی دریافتی از محصول و میزان قند و چربی و نمک، مصرف کننده میتواند انتخاب بهتری داشته باشد. بنابراین باید اطلاعات نشانگر رنگی تغذیه ای شفاف، خوانا و غیرقابل پاک شدن باشد. همچنین درج هر گونه اطلاعات که باعث گمراهی مصرف کننده شود، ممنوع است و جرم به حساب می آید. این نشانگر شامل سه رنگ سبز، زرد و قرمز است:
– رنگ سبز به معنای (کم) است که ما را به انتخاب سالم راهنمایی میکند.
– زرد به معنای (متوسط) است که ما را به یک انتخاب نسبتاً خوب راهنمایی میکند.
– قرمز به معنی (زیاد) است که انتخاب این ماده غذایی در افراد بخصوص بیماران دیابتی میبایست محدود شود.
جدول نشانگر رنگی تغذیه ای از چه بخش هایی تشکیل شده است؟
طبق شکل زیر، جدول نشانگر رنگی تغذیه ای از 8 بخش تشکیل شده است که شامل موارد زیر است:
- آرم سازمان غذا و دارو
- میزان سهم
- میزان انرژی
- مواد مغذی
- مقدار عددی شاخصها
رنگ های تعیین شده برای هر شاخص - راهنمای رنگها
- شماره پروانه های بهداشتی
مراحل درج نشانگر رنگی تغذیه ای
مرحله اول
در مرحله اول باید آرم سازمان غذا و دارو درج شود. نمونه آزم غذا و دارو را در شکل زیر مشاهده میکنید.
مرحله دوم
در مرحله دوم، در نشانگر رنگی تغذیه ای معیار و اندازه سهم قابل فهم باید مشخص شود. در مورد مشخص کردن میزان سهم، اظهارات باید شفاف باشد و از گمراه کردن مصرف کننده در خصوص میزان سهم بسته و تعداد سهم در ان بسته جلوگیری نماید. راهنمای اطلاعات سهم اولین و مهم ترین معیار تعیین اندازه سهم های مواد غذایی است.
مرحله سوم
در مرحله سوم، در نشانگر رنگی تغذیه ای میزان انرژی در هر سهم برحسب کیلوکالری باید محاسبه گردد.
مرحله چهارم
در مرحله بعد، مواد مغذی باید درج شود. نشانگرهای رنگی تغذیه ای شامل شاخص های انرژی، قند، چربی، نمک، اسیدهای چرب ترانس بوده و باید برحسب گرم درج شود. ترتیب و عبارتها مطابق ضابطه سازمان غذا و دارو باید رعایت شود.
مرحله پنجم
در این مرحله، مقدار عددی مواد مغذی مورد ارزیابی باید محاسبه و درج شود. مقادیر هر کدام از شاخص های تغذیه ای باید در 100 گرم محصول تعیین شود.
تعیین میزان انرژی
انرژی موجود در سهم باید بر حسب کیلوکالری محاسبه و درج شود.
تعیین میزان نمک
باید میزان سدیم موجود در کل محصول (ذاتی و اضافه شده) را بر حسب گرم اندازه گیری نمود و عدد حاصل را در 2.5 ضرب کرده و عدد حاصل را بر حسب گرم درصد به عنوان میزان نمک افزوده شده در نظر گرفت و سپس میزان نمک در سهم را محاسبه و درج نمایید.
مقدار نمک بر حسب گرم : میزان سدیم کل در 0.00025
تعیین میزان چربی
میزان چربی موجود در کل محصول (ذاتی و اضافه شده) را بر حسب گرم اندازه گیری نمود و سپس میزان چربی در سهم را محاسبه و درج نمایید.
تعیین میزان اسیدهای چرب ترانس
میزان اسیدهای چرب ترانس محصول شامل اسیدهای چرب ترانس افزوده و ذاتی برحسب گرم در صد و براساس نتایج آزمایش های مورد تائید به دست می آید و سپس میزان اسیدهای چرب ترانس در سهم محاسبه و درج می شود.
تعیین میزان قند
میزان قند کل باید شامل قندهای منو و دی ساکارید برحسب گرم در صد باشد(قندهای افزوده و قندهای ذاتی هردو را شامل می شود) براساس نتایج آزمایش های مورد تائید به دست می آید و سپس میزان قند کل در سهم محاسبه و درج می شود.در ارزیابی و تعیین رنگ قند در شیر میزان لاکتوز ذاتی شیر محسوب نمی شود و در زمان درج مقادیر مربوط به قند در سهم محسوب خواهد شد.
به طورخلاصه نشانگر رنگی تغذیهای شامل اطلاعات مربوط به مواد زیر است:
– انرژی: میزان انرژی به کیلوکالری در هر سهم یا در 100 گرم/میلیلیتر ماده غذایی.
– نمک (کلرید سدیم): میزان نمک در هر سهم یا در 100 گرم/میلیلیتر ماده غذایی.
– چربی کل: میزان چربی کل در هر سهم یا در 100 گرم/میلیلیتر ماده غذایی.
– اسیدهای چرب ترانس: میزان اسیدهای چرب ترانس در هر سهم یا در 100 گرم/میلیلیتر ماده غذایی.
– قند: میزان قند (کل قندهای منو و دیساکارید به غیر از پلیاولها) در هر سهم یا در 100 گرم/میلیلیتر ماده غذایی.
این اطلاعات بر اساس میزان موجود در هر سهم یا در 100 گرم/میلیلیتر ماده غذایی محاسبه میشوند و با استفاده از رنگهای سبز (کم)، نارنجی (متوسط) و قرمز (زیاد) نمایش داده میشوند
مرحله ششم
در مرحله بعد، برای نشانگر رنگی تغذیه ای ابتدا باید مشخص گردد که ماده غذایی مایع است یا جامد و اینکه آیا مقدار هر سهم تعیین شده برای محصول خوراکی و جامد بیشتر از 100 گرم و برای محصول نوشیدنی و مایع بیشتر از 150 میلی لیتر است یا خیر؟ سپس طبق جداول تعیین شده توسط سازمان غذا و دارو، رنگ های سبز و نارنجی و قرمز تعیین میشود.
مرحله هفتم
در مرحله هفتم، در جدول نشانگر رنگی تغذیه ای همزمان با تعیین رنگ ها برای رنگ سبز عبارت “اندک” برای رنگ نارنجی عبارت ” متوسط” برای رنگ قرمز عبارت ” زیاد” درج شود.
مرحله هشتم
در اخرین مرحله طبق دستورالعمل نشانگر رنگی تغذیه ای، شماره پروانه بهداشتی ورود یا ساخت و یا شماره پروانه بهداشتی شناسه نظارت درج میشود.
دانلود نرم افزار نشانگر رنگی مواد غذایی
در نرم افزار نشانگر رنگی مواد غذایی، باید موارد زیر وارد شود:
- نام ماده غذایی
- نوع ماده غذایی
- اندازه سهم
- معیار سهم
- انرژی در 100
- مقدار قند
- مقدار چربی
- مقدار نمک
- اسید چرب ترانس
- شماره شناسنامه بهداشتی
زمانی که مقادیر قند، چربی، نمک و اسید چرب ترانس وارد شود و اندازه سهم، معیار سهم و نوع ماده غذایی که جامد یا مایع است مشخص گردد، در جدول نشانگر رنگی مواد غذایی در نرم افزار به شما نشان خواهد داد که رنگ هر کدام از ترکیبات چه خواهد بود. نمونه ای از کار با نرم افزار نشانگر رنگی مواد غذایی را در عکس زیر مشاهده میکنید که اطلاعات نوعی دلستر درآن وارد شده است:
برای دانلود نرم افزار نشانگر رنگی مواد غذایی بر روی لینک زیر کلیک کنید:
نحوه محاسبه نشانگر رنگی (محاسبه جدول ارزش تغذیه ای)
برای محاسبه نشانگر رنگی، کافی است که نرم افزار نشانگر رنگی مواد غذایی را از قسمت بالا دانلود کنید. حالا طبق عکس زیر مراحل محاسبه نشانگر رنگی را طی کنید:
بخش اول محاسبه نشانگر رنگی
بخش دوم محاسبه نشانگر رنگی
ادعای تغذیه ای بر روی بسته بندی مواد غذایی به چه معناست؟
ادعای تغذیه ای، به معنای هرگونه توصیف جهتبیان پیشنهاد و یا دلالت میباشد مبنی بر اینکه یک ماده غذایی از ویژگی های تغذیه ای خاصی از جمله مقدار کالری مقدار ،پروتئین چربی و کربوهیدرات و همچنین مقدار ویتامینها و مواد معدنی برخوردار است اما لزوماً به این موارد محدود نمیشود. مواردی که در ادامه ذکر شده است شامل ادعاهای تغذیه ای نمیشوند:
- ذکر نام مواد در فهرست مواد متشکله؛
- ذکر ریز مغذی ها به عنوان بخش اجباری برچسب تغذیه ای؛
- ادعای کمی یا کیفی برخی ریز مغذی ها یا مواد اولیه تعیین شده روی برچسب در صورتی که مقررات ملی آن را الزامی کرده باشد.
PDP برچسب تغذیه ای چیست؟
PDP مخفف Principal Display Panel است. در واقع بخشی از یک برچسب تغذیه ای که جهت اطلاع رسانی هنگام خرید و مصرف به مصرف کننده نمایش داده میشود و اطلاعات مربوط به نام و نام تجاری محصول، وزن خالص در این صفحه نوشته میشود.
IP کدام بخش بسته بندی مواد غذایی چیست؟
IP مخفف Information Panel است. صفحه مربوط به درج شماره پروانه ساخت پروانه بهداشتی واردات، شناسه نظارت کارگاهی ، مشاغل خانگی تاریخ تولید و انقضا مصرف ، سری ساخت و سایر عبارات برچسب موجود در این ضابطه و ضوابط مرتبط وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و استانداردهای مرتبط سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی که باید پس از تایید توسط کارشناسان اداره کل نظارت بر مواد غذایی آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی و یا معاونت غذا و دارو دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور بر روی برچسب درج شود.
چگونه اندازه هر سهم را در نشانگر رنگی تغذیه ای تعیین کنیم؟
برای تعیین اندازه هر سهم در نشانگر رنگی تغذیه ای دو حالت وجود دارد:
حالت اول
محصول قابل عرضه یا مشابه محصول ازنظر ویژگی ها و خواص تغذیه ای در جدول اطلاعاتی اندازه های سهم مواد غذایی وجود دارد. که باز در این حالت دو حالت وجود دارد:
1.وزن محصول عرضه شده مطابق با جدول اطلاعاتی است پس میزان و اندازه سهم مطابق با آن درج می شود.
2.وزن محصول عرضه شده مطابق با جدول اطلاعاتی نیست پس:
- با فاصله اندکی در محدوده مقادیر درج شده درجدول اطلاعاتی اندازه های سهم مواد غذائی است. در این صورت میزان ومقدار سهم کوچکترین وزن تجاری بسته را یک سهم درنظر می گیریم.
- با فاصله زیادی از مقادیر وزن درج شده در جدول باشد و تقریبا یا دقیقا مطابق مضربی از یک مقدار درج شده در جدول اطلاعاتی اندازه های سهم مواد غذائی باشد.
- در این صورت آن مقدار را یک سهم درنظر گرفته و بسته شامل مضربی از آن سهم خواهد بود
حالت دوم
محصول قابل عرضه یا مشابه محصول ازنظر ویژگی ها وخواص تغذیه ای در جدول اطلاعاتی اندازه های سهم مواد غذایی وجود ندارد. کوچکترین وزن محصول بسته بندی شده و قابل عرضه به صورت تجاری و یا متداول را یک سهم در نظر میگیریم.
دوره بدو استخدام مسئولین فنی صنایع غذایی
در دوره بدو استخدام مسئولین صنایع غذایی که در سایت علم فود به صورت ویدیویی و در بستر اپلیکشین ارائه شده است تمامی مباحث مهمی که مسئولین صنایع غذایی در بدو ورود به واحد تولیدی باید بدانند آموزش داده شده است. بعد از گذراندن دوره گواهی مورد تایید سازمان غذا و دارو با 5 امتیاز بازآموزی ارائه میشود. برای آشنایی با دوره بر روی عکس زیر کلیک کنید:
دوره متخصص آزمایشگاه مواد غذایی
کنترل کیفیت و آزمایشگاه مواد غذایی
مجموعه علم فود به عنوان همکار آموزشی سازمان غذا و دارو، آموزش آزمایشگاه های کنترل کیفیت محصولات غذایی را به صورت عملی و تحلیلی تهیه کرده است. برای آشنایی و ثبت نام در این دوره های آموزشی بر روی مشاهده دوره ها کلیک کنید. (بعد از گذراندن این دوره ها، امکان دریافت گواهی معتبر و مورد تایید سازمان غذا و دارو با امتیاز آموزشی وجود دارد).
دوست عزیز علم فودی، با مراجعه و عضویت در سایت علم فود میتونی به کلی مقاله در زمینه صنایع غذایی و دوره های تخصصی صنایع غذایی دسترسی داشته باشی، کافیه روی لینک زیر کلیک کنی:
این مقاله چقدر براتون مفید بود؟
از 1 تا 5 امتیاز دهید
میانگین رتبه 4.6 / 5. تعداد رای: 71
اولین نفری باشید که نظرتون رو ثبت میکنید
2 پاسخ
ممنون
جامع و کامل بود
سپاس از نظر لطف شما