صفر تا 100 خط تولید آب انار

خط تولید آب انار

مراحل خط تولید آب انار چیست؟  آب انار یکی از دلپذیر و پرخاصیت ترین نوشیدنی هاست که امروزه در صنعت غذا نیز تولید میشود. در این مقاله از علم فود قصد داریم تا شما را با مراحل خط تولید آب انار آشنا کنیم. تا پایان این مطلب با علم فود همراه باشید?.

 

خط تولید آب انار

 

تجهیزات کارخانه تولید آب انار

یک کارخانه تولید آب انار می تواند فرآیند درجه بندی میوه، شستشو ، پوست گیری و دانه گیری، استخراج عصاره ، شفاف سازی، حرارت دهی و پر کردن را برای خط تولید آب انار انجام دهد. این مراحل نیاز به تجهیزات زیر دارد:

  • دستگاه شست و شوی میوه
  • دستگاه درجه بندی میوه
  • دستگاه پوست و دانه گیری انار
  • دستگاه استخراج آب میوه
  • دستگاه فیلتراسیون آب میوه
  • پاستوریزه کننده آب انار
  • دستگاه پر کننده آب انار

 

یک نگاه کلی به مراحل تولید آب انار

 

مراحل-خط-تولید-آب-انار

 

خط تولید آب انار

درجه بندی میوه ها

در اولین مرحله از خط تولید آب انار، میوه ها درجه بندی میشوند. برای جداسازی انارهای پوسیده و نامرغوب از دستگاه سورتینگ میوه باید استفاده کنید. درجه بندی میوه یک گام ضروری برای اطمینان از کیفیت آب میوه نهایی است. درجه بندی به معنای تفکیک یک ماده غذایی به دسته های مختلف است. به طورکلی چهار پارامتر فیزیکی در درجه بندی مواد غذایی شرکت دارند که شامل اندازه، شکل، وزن و رنگ می باشد.

دستگاه جداساز تسمه نقاله ای و غلتکی (belt and roller sorter):

این دستگاه از نوار نقاله هایی تشکیل شده که سطح شیب داری دارند. در ادامه مسیر نقاله ها، غلتک هایی عمود بر مسیر حرکت آنها قرار دارند که فاصله شان تا سطح نوارنقاله قابل تنظیم است. وقتی نمونه ها روی نقاله قرار می گیرند، با توجه به اینکه مقداری شیب دار هستند، نمونه ها به سمت پایین می غلتند. در ادامه مسیر که به غلتکها می رسند، با توجه با فاصله غلتک از نقاله، آنهایی که بعدی کمتر از آن فاصله دارند، عبور کرده و بقیه می مانند. پس از عبور محصولات جدا شده در قسمتهای ناودان مانندی جمع آوری می شوند. در خط تولید آب انار میتوانید از این نوع دستگاه جداساز برای درجه بندی انارها استفاده کنید.

 

سورتینگ انارها برای تولید آب انار
سورتینگ انارها

دستگاه جداساز بر اساس فرآیند پردازش تصویر (image processing):

یکی دیگر از روش هایی که میتوان برای جداسازی انارها در خط تولید آب انار استفاده نمود، فرآیند پردازش تصویر است.از روش های نوین برای جداسازی محصولات است. اساس کار، گرفتن عکس از سه بعد از محصول است که روی نوار نقاله در حال حرکت هستند.

این مقاله رو از دست نده:  صفر تا 100خط توليد نشاسته + خط تولید گلوتن

اطلاعات عكس به سرعت به کامپیوتری منتقل می شود که پیشتر ابعاد مناسب و استاندارد برای آن تعریف شده است لذا به محض مشاهده ابعاد نامناسب، محصول از طرق مختلفی مانند وزش هوا توسط دمنده هایی که عمود بر خط حرکت محصولات قرار دارند (air jet) یا اهرم هایی که به محصول ضربه می زنند، جدا می شود. این روش غیر از جداسازی بر اساس اندازه، می تواند جداسازی بر اساس رنگ یا مشاهده لکه، فساد و زدگی نیز انجام دهد.

 

جداسازی و سوا کردن با استفاده از نیروی انسانی (Sorting and inspection):

در بسیاری از خطوط تولید، از نیروی انسانی و بازدید مستقیم محصولات توسط افراد برای جداسازی نمونه های مختلف بر اساس ویژگی های کیفی و فیزیکی استفاده می شود. افراد مشغول به کار در این بخش باید دقت و حوصله بالایی داشته باشند و بینایی آنها دچار نقص و مشکل نباشد. همچنین طراحی خط حرکت محصول از نظر ایجاد شرایطی برای بررسی همه وجوه محصول و طراحی نور محیط باید به دقت مد نظر قرار گیرد. احتمال خطا در این روش ها نسبت به روش های دستگاهی معمولا بیشتر است.از این روش نیز میتوان برای درجه بندی انارها در خط تولید آب انار بهره برد.

سورتینگ انارها با نیروی انسانی
سورتینگ انار با دست

 

شستشوی انارها

در طی چیدن و حمل و نقل ، انارها به ناچار با گرد و غبار، خاک یا سموم دفع آفات آلوده می شوند. آنها باید توسط تجهیزات تخصصی شستشوی میوه تمیز شوند تا ناخالصی ها دانه های انار را در مراحل بعدی خط تولید آب انار آلوده نکنند. در شستشوی انار میتوان از روش غوطه وری استفاده نمود که اساس کار آن استفاده از حجم بالای اب و قرارگیری نمونه به طورکامل در محیط آبی است.

در بسیاری از مواقع که از جریان آب زیاد استفاده میشود، هدف غیر از شستشوی محصول، انتقال و حرکت دادن آن به سمت بخش بعدی خط تولید آب انار نیز میباشد. گاهی با دمیدن هوا به داخل آب، حالت غلیانی ایجاد می کنند که موجب حرکت محصول و جدا شدن راحت تر ناخالصی ها میگردد. همچنین گاهی نیز با ایجاد شرایط شیب دار و استفاده از تفاوت سرعت سقوط و حرکت محصول و ناخالصی ها در آب، جداسازی انجام میگیرد.

 

شست و شوی انارها برای تولید آب انار
شستشوی انارها به روش غوطه وری

 

پوست گیری انار

انارها پوست های ضخیمی دارند که حاوی طعم تلخ است. اگر با دانه های انار عصاره شوند، عطر و طعم را از بین می برد. بنابراین لازم است قبل از استخراج عصاره ها، حتما پوست گیری در خط تولید آب انار انجام شود.

به طور سنتی ، این روند با دست انجام می شود. برای برش قسمت بالای انار از چاقو استفاده کنید، سپس بدون لمس بذرها ، در امتداد خط از کالیکس تا ساقه برش دهید. پس از آن می توانید آنرا خرد کرده و دانه ها را بگیرید.

این مقاله رو از دست نده:  صفر تا 100خط تولید عرقیات و نوشیدنی های گیاهی

برای بهبود کارآیی فرآوری انار ، دستگاه مخصوص پوست گیری انار وجود دارد. این دستگاه از یک قیف، سنگ شکن، طبل جداکننده، سیستم جلوبرنده تشکیل شده است. میوه های شسته شده توسط نقاله به قیف تغذیه می شوند، سپس توسط سنگ شکن به 4 قطعه شکسته می شوند. پس از آن ، پوست و دانه ها در طبل جداکننده جدا می شوند.

 

پوست گیری انارها
پوست گیری انار

 

استخراج عصاره از دانه های انار

بعد از پوست گیری، در این مرحله از خط تولید آب انار، دانه های انار وارد اکستراکتور مارپیچی می شوند. در اینجا یک شافت مارپیچی وجود دارد که آنها را به سمت جلو  سوق می دهد، جایی که تحت فشار زیاد عصاره گیری میشوند. عصاره استخراج شده از طریق یک غربال داخل یک ظرف جریان می یابد، در حالی که هسته در انتهای دستگاه بیرون رانده می شود.

 

فیلتراسیون آب انار

معمولاً آب انار استخراج شده بعضی از مواد جامد معلق را با خود به همراه دارد که باید آنها را جدا نمود. بنابراین پس از استخراج در یک مخزن جهت فیلتراسیون پمپاژ می شود. آنزیم ها و مواد شیمیایی وجود دارد که جدایی را تسریع می کند. این درمان 3-4 ساعت طول می کشد. وقتی آب انار کاملاً روشن شد، به سیستم تصفیه تغذیه می شود.

 

خط تولید آب انار
آب انار استخراج شده

 

فرایند حرارتی و پر کردن آب انار

استریلیزاسیون یک فرآیند لازم در تولید آبمیوه برای از بین بردن باکتریها و جلوگیری از تخمیر است. می تواند آنزیم را از بین ببرد تا مانع واکنش مضر شود. برای حفظ کیفیت بالای آب انار معمولاً روش پاستوریزاسیون فلش با درجه حرارت بالا را اتخاذ می کنیم. فرآیند پاستوریزاسیون 60 درجه در دمای 84 ادامه دارد. سپس توسط دستگاه پر کننده آب انار در قوطی یا بطری پر می شود.

 

دستگاه پاستوریزاسیون آب انار
دستگاه پاستوریزه کننده آبمیوه

چرا دریافت مشاوره در زمینه فرمولاسیون و راه اندازی خط تولید دارای اهمیت است؟

صنایع غذایی از جمله صنایع گسترده با طیف وسیعی از محصولات غذایی است. اگر قصد راه اندازی خط تولید دارید، قطعا باید بدانید چه محصولی قرار هست تولید کنید و این انتخاب محصول نیز وابستگی زیادی به شرایط منطقه از جمله دسترسی به مواد اولیه و بازار فروش، آب و هوا و  غیره دارد.

در کنار تمام این عوامل باید بدانید که چگونه خط تولید راه اندازی کنید و با دستگاه ها، چینش خط تولید و فرمولاسیون محصولی که قصد تولید آن را دارید آشنا باشید. در واقع باید با مسیر درست تولید آشنا باشید در غیر اینصورت مدتی بعد از شروع به دلیل نداشتن مزیت رقابتی در بازار، بالا بودن هزینه های تولید، افزایش ضایعات به دلیل پایین بودن کیفیت محصول با شکست مواجه خواهید شد.

این مقاله رو از دست نده:  صفر تا 100 خط تولید کمپوت سیب

به قول معروف کار را باید به کارددان سپرد. بنابراین اگر قصد ورود به صنعت غذا را دارید و یا اینکه درحال حاضر در صنعت غذا مشغول به فعالیت هستید اما قصد دارید تا فرمولاسیون و کیفیت محصولتان بهبود یابد، از ظرفیت تولیدتان استفاده و محصولی جدید اضافه کنید و یا مشکلات خط تولید را حل کنید می توانید از مشاوره متخصصان مجرب مجموعه علم فود بهره ببرید. علم فود در کنار شماست تا بتوانید محصولی با کیفیت تولید کنید، هزینه های تولید را کاهش دهید و ارزش افزوده در جامعه ایجاد کنید.

علم فود در زمینه فرمولاسیون و بهبود کیفیت محصول و راه اندازی خط تولید محصول مورد نظرتان از تهیه دستگاه های مورد نیاز خط تولید تا راه اندازی و پخش و فروش محصول و معرفی و آموزش نیروهای انسانی متخصص به صنعت شما کمک میکند.

چرا فراوری آب انار خوبه؟

انار حاوی اسیدهای آمینه مختلف و 2 ماده آنتی اکسیدان پلی فنول و آنتوسیانین است. کلسیم ، منیزیم ، روی و سایر مواد معدنی می توانند آب را به پوست انسان اضافه کنند و آن را ملایم و صاف کنند. انار همچنین دارای ارزش پزشکی قابل توجهی است. محققان دریافتند كه انار می تواند از پیری زودرس و بیماری های قلبی جلوگیری كند همچنین هضم را تشدید كرده و معده را زنده می كند. انار را میتوان به صورت مستقیم و یا آبگیری شده استفاده نمود. انار یکی از سخت ترین میوه ها برای فرآوری است. تجهیزات و فن آوری نادرست می تواند باعث آسیب به کیفیت آب انار شود. در نتیجه در فرآوری آن باید نهایت دقت انجام گیرد.

 

دوست عزیز علم فودی اگر می خوای از دوره های تخصصی که علم فود برگزار میکنه باخبر بشی و کلی مطلب علمی در زمینه صنایع غذایی یاد بگیری علم فود رو در اینستاگرام هم دنبال کن (کافیه روی عکس زیر کلیک کنی تا وارد پیج علم فود بشی):

اینستاگرام علم فود

علم فود

Pomegranate juice processing plant

این مقاله چقدر براتون مفید بود؟

از 1 تا 5 امتیاز دهید

میانگین رتبه 4.4 / 5. تعداد رای: 48

اولین نفری باشید که نظرتون رو ثبت میکنید

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علم فود در شبکه های اجتماعی

  • مطالب تخصصی در حوزه صنایع غذایی
  • آموزش های عملی آزمایشـات مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی
  • آموزش مسئولین فنی صنایع غذایی و آرایشی و بهداشتی
  • آموزش کنکـــــور ارشد صنــــــایع غذایی (با رتبه های برتر در دو سال اخیر)