صفر تا 100 راه اندازی خط تولید ادویه جات

خط تولید بسته بندی ادویه جات

مراحل راه اندازی خط تولید ادویه جات به چه صورت است؟ در این پست از علم فود قصد داریم مراحل راه اندازی خط تولید ادویه جات را به طور کامل بررسی کنیم. تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

 

یک نگاه کلی به مراحل خط تولید ادویه جات

مراحل خط تولید ادویه جات

 

مراحل راه اندازی خط تولید ادویه جات

 تهیه مواد اولیه

6 نوع از ادویه جاتی که بیشترین استفاده را دارند و در خط تولید ادویه جات فراوری میشوند شامل موارد زیر است:

  • زردچوبه
  • فلفل
  • دارچین
  • سماق
  • زنجبیل
  • خردل

 

اصول انتقال و شرايط نگهداری مواد اوليه

در این بخش ازخط تولید ادویه جات لازم است اصول انتقال و نگهداری مواد اولیه را بدانیم.  بیشتر ادویه های مصرفی کشور ما وارداتی هستند. ادویه ها به شکل های مختلفی وارد کارخانه  میشوند؛ به طور مثال، زردچوبه به شکل قطعاتی استوانهای به نام قلم، دارچین به صورت چوب و سماق و فلفل سیاه به صورت دانه خشک و فلفل قرمز به صورت میوه خشک هستند. ادویه ها به علت رطوبت پایین و دارا بودن ترکیبات ضد میکروبی به صورت طبیعی مقاومت زیادی نسبت به فساد میکروبی دارند.

بنابراین دارای دوره ماندگاری طولانی هستند. برای نگهداری ادویه ها از انبارهای خشک و خنک و مجهز به هواکش استفاده میشود. برای جلوگیری از اختلاط بوی ادویه ها بهتر است، انواع مختلف آنها، در انبارهای جداگانه نگهداری شوند.هنگام حمل مواد اولیه باید بسته ها طوری حمل شوند که کمترین صدمه فیزیکی به آنها وارد شود.همچنین حمل مواد اولیه باید با سرعت انجام شده و از ماندن بسته های ادویه در معرض هوا، گردوخاک، آفتابو باران جلوگیری شود.

 

راه اندازی خط تولید ادویه جات

 

 آسیاب کردن

اصول بوجاری و درجه بندی

طی مرحله بوجاری درخط تولید ادویه جات باید هرگونه مواد خارجی و ناپذیرفتنی از ادویه ها حذف شود. این کار به روش‌های مختلفی به شرح زیر انجام میگیرد:

جداسازی با دست:

در صورتی که ادویه ها دارای سنگ، کلوخه، مواد خارجی درشت و یا کپک زده باشند؛ عمل بوجاری با دست انجام میشود.

این مقاله رو از دست نده:  خط تولید غلات صبحانه(کورن فلکس)

جداسازی با الک:

در صورتی که ادویه ها شامل مواد ریزی بوده، که با دست غیرقابل تفکیک باشند، برای جداسازی آنها میتوان از الک استفاده کرد.

جداسازی با جریان هوا:

در این سیستم قطعات سبک‌تر یا سنگین تر از ادویه را توسط جریان هوا جدا می‌کنند. گاهی اوقات ادویه ها در خط تولید ادویه جات، نیاز به درجه بندی نداشته و میتوانند عینا بسته بندی شوند مانند هل، زردچوبه قلم،لیموی عمانی درسته و خشک.

ولی در برخی از موارد ممکن است ادویه ها از نظر ریزی و درشتی دانه، رنگ، ماهیت، شکل و چگونگی عرضه نیاز به درجه بندی داشته باشد، مانند گرد زردچوبه و پودر دارچین. در صورتی که ادویه مورد مصرف به صورت گرد به بازار عرضه شود، مانند گرد لیمو، گرد غوره و غیره باید مواد اولیه آماده شده توسط آسیاب های مناسب نرم شوند، اساس آسیاب کردن مالش مواد بین دو سطح ساینده است.

کارخانه بسته بندی ادویه جات

 

 مخلوط کردن

 در تهیه غذاها معمولا از چند نوع ادویه با نسبت های مختلف استفاده میشود. از آنجا كه رعایت دقیق این نسبت ها كار سادهای نیست؛ امروزه استفاده از ادویه های تركیبی آماده، مرسوم شده است. تركیب ادویه ها بسته به ذائقه و فرهنگ مردم در مناطق مختلف با یكدیگر متفاوت است.

بنابراین نمیتوان فرمول یكسانی برای تولید ادویه های تركیبی ارائه كرد، زیرا این فرمول ها به صورت تجربی حاصل میشوند. برخی از ادویه های تركیبی شامل ادویه كاری، ادویه پلویی، ادویه آبگوشتی، ادویه كبابی و ادویه ترشی است. براي تهيه ادويه های تركيبی در خط تولید ادویه جات ابتدا ادويه های مختلف به طور جداگانه آسياب شده سپس به نسبت معين توسط ميكسر با هم تركيب ميشوند.

 

آموزش راه اندازی کارگاه بسته بندی مواد غذایی، کارگاه بسته بندی حبوبات، راه اندازی کارگاه بسته بندی ادویه جات

بسته بندی ادویه جات

در این مرحله از خط تولید ادویه جات بهتر است بسته بندی ادويه بدون دخالت دست و هم زمان با آماده شدن آن ها صورت گيرد. در صورتی كه اين عمل ميسر نباشد ادويه ها بايد در ظروف خشک و تميز و درپوشدار قرار داده شده و تا 24 ساعت بسته بندی شوند.

این مقاله رو از دست نده:  صفر تا 100خط تولید عرقیات و نوشیدنی های گیاهی

محصول آسیاب شده ابتدا در گونی های(بسته های) حدود 30 كیلوگرمی بسته بندی شده و وارد انبار میشوند. در این مرحله از خط تولید ادویه جات اگر بار میكروبی نمونه آسیاب شده بالا باشد، لازم است برای سالم سازی با استفاده از فرایند پرتودهی مواد غذایی با اشعه گاما به سازمان انرژی اتمی فرستاده شوند.

در این حالت ادویه ها در بسته های مخصوص و مطابق استاندارد سازمان انرژی اتمی بسته بندی شده و به این سازمان ارسال میشوند. منظور از پرتودهی تاباندن اشعه گاما به محصول است. ادویه و نیز مواد بسته بندی آنها كه قرار است پرتو ببینند، باید دارای كیفیت مطلوب و شرایط بهداشتی قابل قبول برای این فرایند باشند.

دز اشعه تابیده شده برحسب كیلوگری سنجیده میشود و جمع کل میانگین های دز جذب شده توسط ادویه نباید از 10 كیلوگری تجاوز كند. از آنجا که طی فرایند استریلیزاسیون با اشعه، دمای محصول افزایش نمییابد، این فرایند تحت عنوان( استریلیزاسیون سرد) نامیده میشود.

نکته مهم برای تولید کنندگان دویه جات: قيد عبارت پرتوديده و میزان دز اشعه در نزديكی نام كالا بر روی بسته بندی الزامی است.

مراحل خط تولید بسته بندی ادویه جات

 

 

چگونگی بسته بندی ادویه جات در خط تولید ادویه جات

بسته بندی به دو صورت اولیه و ثانویه انجام میگیرد. بسته بندی اولیه به طور مستقیم با محصول در تماس است درحالی‌كه بسته بندی ثانویه برای تسهیل حمل و نقل انجام میشود. مثلا در بسته بندی ادویه ها یا چای، محصول ابتدا در بسته های آلومینیومی قرار میگیرد و سپس این بسته درون جعبه مقوایی قرار داده میشود. برای فرستادن محصول به بازار بسته های بزرگ از انبار وارد بخش بسته بندی نهایی میشوند.

برای بسته بندی ادویه جات در خط تولید ادویه جات از انواع مواد بسته بندی مانند پلی اتیلن ترفتالات، سلوفان، مقوا، ظروف فلزی و یا شیشه استفاده میشود. پس از بسته بندی لازم است نشانه گذاری روی بسته ها انجام شود:

این مقاله رو از دست نده:  صفر تا 100 خط تولید کنسرو نخود فرنگی

1 -نام و نوع فراورده؛

2 -نام و نشانی تولید كننده یا بسته بندی كننده؛

3-شماره سری ساخت؛

4 -وزن خالص؛

5 -ذكر عبارت (ساخت ايران) و كشور توليد كننده ماده اوليه؛

6 -تاريخ توليد و انقضا؛

7 -شرايط نگهداری؛

8 -پروانه بهره برداری.

 

مرحله انبارداری و نگهداری ادویه جات

بعد ار خارج شدن ادویه های بسته بندی شده از خط تولید ادویه جات مجموعه ای از آزمون های كیفی برای كنترل كیفیت محصول نهایی انجام میگیرد؛ كه شامل آزمون های فیزیكی، شیمیایی و میکروبی است.آزمون های فیزیكی شامل اندازه گیری مواد خارجی، مزه و بو، كپک زدگی و وجود حشرات است. آزمون های شیمیایی شامل انداز گیری خاكستر ادویه و تعیین درصد رطوبت است. آزمونهای میكروبی شامل شمارش كلی میكروارگانیسم ها، شمارش كپک و مخمر و شمارش كلی فرم ها است.

دوره آموزشی راه اندازی کارگاه بسته بندی مواد غذایی

دوره آموزشی راه اندازی کارگاه بسته بندی مواد غذایی، به صورت ویدیویی و در بستر اپلیکیشن علم فود قابل مشاهده هست. در این دوره آموزشی به مباحث مهمی که باید در مورد راه اندازی کارگاه بسته بندی مواد غذایی بدانید، پرداخته شده است. برای آشنایی با جزئیات سرفصل های دوره بر روی عکس زیر کلیک کنید:

آموزش راه اندازی کارگاه بسته بندی مواد غذایی، کارگاه بسته بندی حبوبات

 

دوست عزیز علم فودی اگر می خوای از دوره های تخصصی که علم فود برگزار میکنه باخبر بشی و کلی مطلب علمی در زمینه صنایع غذایی یاد بگیری علم فود رو در اینستاگرام هم دنبال کن (کافیه روی عکس زیر کلیک کنی تا وارد پیج علم فود بشی):

اینستاگرام علم فود

علم فود

این مقاله چقدر براتون مفید بود؟

از 1 تا 5 امتیاز دهید

میانگین رتبه 4.4 / 5. تعداد رای: 56

اولین نفری باشید که نظرتون رو ثبت میکنید

خرید فایل متنی این مقاله

مواردی که با بعد از پرداخت کردن به آنها دسترسی خواهید داشت:

  1. فایل ورد این مقاله

 

**دقت کنید بلافاصله بعد از پرداخت امکان دانلود فایل وجود دارد**

برای پرداخت و دانلود فایل باید عضو سایت علم فود باشید که بعد از کلیک روی دکمه زیر میتوانید در صفحه ورود و عضویت یک حساب کاربری برای خود بسازید و یا اینکه وارد حساب کاربری خود شوید.

5 پاسخ

  1. عالی بود
    جهت مشاوره برای اقدام به تولید با چه کسی باید ارتباط بگیرم ممنون میشم راهنمایی کنید

  2. مطلب خیلی مفیدی بود.
    فقط ظروف بسته‌بندی(چه کریستال و چه فلزی) قبل از استفاده چطور و با چه موادی باید تمیز بشن که روی کیفیت محصول اثر سو نذاره؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علم فود در شبکه های اجتماعی

  • مطالب تخصصی در حوزه صنایع غذایی
  • آموزش های عملی آزمایشـات مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی
  • آموزش مسئولین فنی صنایع غذایی و آرایشی و بهداشتی
  • آموزش کنکـــــور ارشد صنــــــایع غذایی (با رتبه های برتر در دو سال اخیر)