همه چیز در مورد صنایع غذایی

رشته صنایع غذایی چیست؟ | مهندس صنایع غذایی در کارخانه

صنایع غذایی چیست؟ تکنولوژی در صنایع غذایی چیست؟ سلام خدمت شما دوست عزیز علم فودی?. ممنونیم که علم فود رو برای پیدا کردن جواب سوال هاتون در مورد رشته صنایع غذایی و صنعت غذا انتخاب کردید. تا پایان این مطلب با علم فود همراه باشید.

 

صنایع غذایی چیست؟

صنایع غذایی شامل یک شبکه پیچیده از فعالیت های مربوط به تأمین، مصرف و تهیه غذا و خدمات غذایی است. این حوزه نقش مهمی در توسعه اقتصادی هر ملتی دارد. صنایع غذایی از پویاترین بخش های اقتصادی جهان است. غذا، بخشی اساسی از زندگی ماست. صنایع غذایی برای هر ملتی اساسی و مهم است.

کسانی که رشته مهندسی صنایع غذایی را انتخاب میکنند نقش مهمی در سلامت عمومی، ایمنی غذا، امنیت غذایی، توسعه اجتماعی و تغذیه خواند داشت. (پیشنهاد میکنم مقاله ایا رشته صنایع غذایی خوب است را نیز مطالعه کنید. در این مقاله به طور کامل مشاغل مرتبط به صنایع غذایی، درآمد این رشته را و… بررسی کردیم.)

اهمیت صنایع غذایی

 

کیفیت محصول و موارد بهداشتی مهمترین نگرانی در صنعت غذا است. صنایع غذایی فعالیت های متنوعی از جمله تأمین غذا، تولید، برداشت، فرآوری، بسته بندی ، حمل و نقل، توزیع، مصرف و دفع را پوشش می دهد. توسعه رشته صنایع غذایی از اوایل دهه 1900 آغاز شد. پردرآمدترین حوزه های صنایع غذایی فرآوری گوشت، فرآوری سبزیجات و میوه جات، شیرینی سازی، محصولات لبنی، تولید سوسیس و کالباس صنعتی و نانوایی است.

یکی از مهم ترین صنایع هر کشوری، صنعت غذا است. انقدری این صنعت مهم است که هر اتفاقی هم بیفتد آخرین صنعتی است که احتمال دارد، در آن بسته شود. یکی از راه های موفقیت هر کشوری، سرمایه گذاری بر روی صنایع غذایی آن کشور است. برای سرمایه گذاری بر صنعت غذا باید پتانسل های آن منطقه و کشور بررسی شود.

 

رشته صنایع غذایی جیست؟

 

بررسی پتانسیل ها برای سرمایه گذاری بر روی صنعت غذا

یکی از صنایعی که ارزش سرمایه گذاری دارد، صنایع غذایی است. اگر در این صنعت درست عمل کنید، سود خوبی نصیبتان خواهد شد!! اما باید بدانید که بر روی کدام ماده غذایی سرمایه گذاری کنید؟ در کدام منطقه؟ و چه محصولی در چه مقیاسی تولید کنید؟؟ باید پتانسیل های کشور و مناطق مختلف کشور را شناسایی کنید. مثلا می دانیم که در مناطق شمالی، مرکبات فراوان است و به دلیل عدم وجود صنایع تبدیلی بخشی از این میوه ها تبدیل به ضایعات میشود. بنابراین خوب است که در مناطق شمالی واحدهای فراوری مرکبات وجود داشته باشد (در این زمینه میتوانید از تیم مشاوره علم فود راهنمایی و مشاوره دریافت کنید)

 

بخش های مختلف رشته صنایع غذایی

صنایع غذایی به طور کامل یک صنعت نیست بلکه مجموعه ای از چندین نوع صنعت است که طیف متنوعی از محصولات غذایی را تولید می کند. این بخش شامل کشاورزی، تولید غذا، فرآوری مواد غذایی، نگهداری، بسته بندی، توزیع ، خرده فروشی و تهیه غذا است. رشته صنایع غذایی و صنعت غذا از بخش های زیر تشکیل شده است :

سرمایه گذاری در صنایع غذایی

بخش کشاورزی

در این بخش، فرآیند تولید مواد غذایی، خوراک دهی و سایر محصولات مورد نظر است. این بخش شامل کشاورزی، پرورش دام و پرورش ماهی است. این امر همچنین مستلزم تولید تجهیزات کشاورزی، کودها، ماشین آلات مزرعه و دانه های ترکیبی برای تسهیل تولید محصولات کشاورزی است.

این مقاله رو از دست نده:  14 استارت آپ صنایع غذایی

 

فرآوری مواد غذایی

اکثر محصولات کشاورزی فصلی و فاسدشدنی است. از فرآوری مواد غذایی برای تبدیل مواد اولیه به محصولات غذایی قابل فروش استفاده می شود. فراوری مواد غذایی باعث میشود تا درتمام طول سال قابل دسترسی باشند. بسته بندی مواد غذایی، آنها را در مقابل فساد محافظت می کند، ماندگاری و کیفیت غذا را افزایش می دهد.

 

توزیع غذا

این بخش از صنایع غذایی شامل حمل و نقل، ذخیره سازی و ارائه محصولات غذایی به مصرف کنندگان است. صنایع غذایی برای اتصال بخش های  زیاد خود به یک شبکه حمل و نقل نیاز دارد.

food-distribution

مقررات

مقرراتی در مورد تولید و توزیع غذا برای اطمینان از کیفیت و ایمنی وجود دارد. اینها محدودیتهای اعمال شده توسط مقامات دولتی است. برخی از الزامات نظارتی وجود دارد که یک صنعت و تجارت غذایی برای فعالیت باید آنها را انجام دهد. سازمان غذا و دارو مسئول اجرای قوانین و مقررات غذایی است.

 

خدمات مالی

این خدمات شامل بیمه و اعتبار برای تسهیل تولید و توزیع مواد غذایی است. بیمه نامه ها اختلالات پرهزینه تجاری را که معمولاً در صنعت مشاهده می شود، پوشش می دهند. متخصصان حسابداری مواد غذایی برای ارزیابی ایده ها و فرصت ها از نزدیک با تمام جنبه های صنعت غذا همکاری می کنند.

 

تحقیق و توسعه

از بدو خلقت بین انسان، غذا و تحقیق رابطه ای نزدیک بوجود امد. انسان برای ادامه حیات نیاز به غذا داشت و اگر موفق نمی شد این نیاز را برطرف نماید بقایش بر روی زمین غیر ممکن می گردید. همین امر موجب شد که انسان های اولیه در جستجوی روش هایی باشند که با کاربرد آنها غذا را برای مدتی طولانی نگهداری نمایند. استفاده از سرما، گرما، حرارت و نور خورشید، نمک، دود و غیره برای نگهداری غذاها ثمره این بررسی هاست.

پس از انقلاب صنعتی و به کارگیری ماشین و شناخت میکروارگانیسم ها و نقش آنها در مواد غذایی تحول بزرگی در صنعت غذا بوجود آمد و تولید غذا با روشهای سنتی تبدیل به تولید غذا با روشهای صنعتی گردید. در این مرحله ارتباط D&R (تحقیق و توسعه) با صنعت غذا ارتباطی تنگاتنگ گردید تا آنجا که در حال حاضر برای تولید غذای سالم و بهداشتی کارخانه های تولید کننده مواد غذایی چاره ای ندارد جز تاسیس و فعال کردن مراکز تحقیق و توسعه این کار در کشور ما شروع شده ولی اگر بخواهیم درکار تولید غذا با کیفیت بالا موفق باشیم ناگزیر هستیم سرمایه گذاری های کلان در امر D&R نماییم.

 

رشته مهندسی صنایع غذایی چیست؟

 

تکنولوژی در صنایع غذایی

صنایع غذایی مدرن از طیف گسترده ای از فن آوری های پیشرفته استفاده می کند. ماشین آلات کشاورزی (مانند تراکتور) در بسیاری از زمینه های تولید عملاً نیروی انسانی را از بین برده است. ربات ها توانایی فرآوری مواد غذایی، جابجایی مواد غذایی ، بسته بندی مواد غذایی را دارند. آنها به طور باورنکردنی بهره وری را در مقایسه با تولید دستی افزایش داده اند.

این مقاله رو از دست نده:  بهترین آزمایشگاه های مواد غذایی تهران

 

نمونه های از تکنولوژی های مورد استفاده در صنایع غذایی

  • از اواپراتورها در تعدادی از صنایع فرآوری مواد غذایی استفاده می شود. مهندسی متابولیک برای تولید کاروتنوئیدها توسط سلولهای مخمر مختلف استفاده شده است.
  •  از فناوری نانو در فرآوری مواد غذایی، بسته بندی مواد غذایی و نگهداری مواد غذایی استفاده شده است. فناوری نانو میتواند انقلابی را در سیستم های غذایی و کشاورزی ایجاد کند.
  • آنزیم ها، کاتالیزورهای طبیعی واکنش های شیمیایی، توسط تمام سلول های زنده تولید می شوند. از آنها در پردازش مواد غذایی و در صنایع غذایی استفاده می شود.
  • از شبیه سازی رایانه ای در تحقیق و توسعه در صنایع غذایی استفاده می شود. این یک نقش اساسی در حل مشکلات پیچیده عملیاتی دارد. شبکه های رایانه ای (مانند اینترنت) زیرساخت های پشتیبانی را برای امکان حرکت جهانی مواد غذایی فراهم می کنند.همانطور که مصرف کنندگان خریدهای آنلاین را ترجیح می دهند، صنعت غذا در حال یافتن راه هایی برای اتخاذ تجارت الکترونیکی به عنوان بخشی از استراتژی های بازاریابی خود هستند.

 

تکنولوژی در صنایع غذایی

 

دوره های تخصصی برای مهندسان صنایع غذایی

دوره تخصصی بدو استخدام مسئولین فنی صنایع غذایی

دوره تخصصی مسئولین فنی صنایع غذایی، یکی از دوره های لازم برای مسئولین فنی در بدو استخدام است. در دوره بدو استخدام مسئولین صنایع غذایی که در سایت علم فود به صورت ویدیویی و در بستر اپلیکشین ارائه شده است تمامی مباحث مهمی که مسئولین صنایع غذایی در بدو ورود به واحد تولیدی باید بدانند آموزش داده شده است. بعد از گذراندن دوره گواهی مورد تایید سازمان غذا و دارو با 5 امتیاز بازآموزی ارائه میشود. برای آشنایی با دوره بر روی عکس زیر کلیک کنید:

دوره تخصصی مسئول فنی

دوره متخصص آزمایشگاه مواد غذایی

مجموعه علم فود به عنوان همکار آموزشی سازمان غذا و دارو، دو دوره آموزشی در زمینه آزمایشات کنترل کیفیت مواد غذایی که شامل آزمایشات کنترل کیفیت میکروبی مواد غذایی و آزمایشات کنترل کیفیت شیمی مواد غذایی می باشد را به صورت کاملا عملی و مهارت محور در سایت علم فود ارائه میدهد. این دوره ها در آزمایشگاه همکار سازمان غذا و دارو و سازمان دامپزشکی ضبط شده و آزمون های مهم و نکات مهم آزمایشات مواد غذایی در دوره آموزش داده شده است.

بعد از گذراندن دوره های آزمایشگاه شیمی و میکروب مواد غذایی میتوانید، گواهینامه مورد تایید سازمان غذا و دارو نیز با مجموعا 10 امتیاز بازآموزی کسب کنید. برای آشنایی با دوره های تخصصی آزمایشگاه مواد غذایی بر روی ثبت نام و شروع یادگیری کلیک کنید:

دوره های تخصصی آزمایشگاه مواد غذایی

دوره آزمایشگاه شیمی مواد غذایی

آموزش صفر تا صد آزمایشگاه شیمی مواد غذایی به صورت عملی در سایت علم فود به همراه گواهینامه معتبر آموزشی

دوره آزمایشگاه میکروبی مواد غذایی

دوره تخصصی آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی به همراه آموزش اصول تخصصی کار در آزمایشگاه مواد غذایی

این مقاله رو از دست نده:  فرم سه برگی معاونت غذا و دارو (آموزش)

چالش های صنایع غذایی

صنایع غذایی با چالش های متعددی روبرو است. چالش های مرتبط با سیستم غذایی فعلی مانند تغییر آب و هوا، آلودگی ، دفع کود، آسیب به خاک و آب  جنگل زدایی، تخریب محیط زیست و فشار بر منابع طبیعی هر کشوری را مجبور به ایجاد یک سیستم غذایی پایدارتر می کند. استفاده بیش از حد از کودها، سموم دفع آفات و مواد افزودنی غذایی ممکن است بر محیط زیست و سلامت انسان تأثیر منفی بگذارد. رعایت استانداردهای نظارتی مسئله بسیاری از تولیدکنندگان مواد غذایی است.

همانطور که مردم به سمت یک سیاره سبزتر می روند، صنعت غذا باید سیاست های سبز را اجرا کنند. عرضه به موقع محصولات جدید برای بسیاری از شرکت های مواد غذایی دشوار است. روند ایجاد محصولات جدید و مرتبط و انتقال آنها از طریق تحقیق و توسعه، آزمایش و بازاریابی به خرده فروشی زمان بر است. در حال حاضر مصرف کنندگان پشت بسته بندی ها را مطالعه و به به ترکیبات و اجزای تشکیل دهنده مواد غذایی اهمیت بیشتری میدهند. آنها می خواهند بدانند چه موادی در محصولات وجود دارد.

 شرکت های صنایع غذایی در یک فضای کاملاً رقابتی و جهانی فعالیت می کنند و باید دائماً درگیر تولید محصول شوند. آنها در وضعیت تغییر ناشی از هزینه عملیات قرار دارند. این تغییر به سمت راه حل های اتوماسیون می رود که می تواند صنعت را فعال تر نماید. صنعت غذا به طور گسترده ای به عنوان قدرت اقتصادی و سیاسی قوی شناخته می شود.

 

تکنولوژی تولید در رشته صنایع غذایی

 

نتیجه گیری

به طورکلی میتوان گفت که رشته صنایع غذایی نقش مهمی در تأمین مواد غذایی برای مصرف انسان دارد. این نیازهای جامعه را از نظر در دسترس بودن، توزیع و کیفیت غذا تأمین می کند. صنعت غذا یکی از پویاترین بخش های اقتصادی جهان است که به سرعت به سمت تکنولوژی های جدیدتر حرکت می کند. با فناوری می توان بیشتر مشکلات صنعت غذا را حل کرد.

به طور کلی میتوان گفت که رشته صنایع غذایی یکی از بهترین رشته هایی است که در آن با دنیایی از مواد غذایی و تکنولوژی های تولید مثل تکنولوژی تولید روغن، قند، گوشت و … آشنا میشوید. در واقع ورود به رشته صنایع غذایی، ورود به دنیای مواد خوراکی است و اگر شما قصد ورود به رشته مهندسی صنایع غذایی را دارید حتما باید علاقه زیادی به دنیای مواد خوراکی و نحوه فراوری آنها داشته باشید.

 

دوست عزیز علم فودی اگر می خوای از دوره های تخصصی که علم فود برگزار میکنه باخبر بشی و کلی مطلب علمی در زمینه صنایع غذایی یاد بگیری علم فود رو در اینستاگرام هم دنبال کن (کافیه روی عکس زیر کلیک کنی تا وارد پیج علم فود بشی):

اینستاگرام علم فود

 Food Industry: An Introduction

علم فود

این مقاله چقدر براتون مفید بود؟

از 1 تا 5 امتیاز دهید

میانگین رتبه 4.8 / 5. تعداد رای: 74

اولین نفری باشید که نظرتون رو ثبت میکنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علم فود در شبکه های اجتماعی

  • مطالب تخصصی در حوزه صنایع غذایی
  • آموزش های کاربردی و عملی آزمایشـات
  • بررسی چالش خـطوط تولید مواد غذایی
  • آموزش کنکـــــور ارشد صنــــــایع غذایی